•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvorena izložba „To se nije dogodilo“ sekcije proširenih medija ULUS u Bioskopu Balkan

U četvrtak, 15. jula otvorena je izložba „To se nije dogodilo” sekcije proširenih medija ULUS u Bioskopu Balkan. Koncept izložbe oblikovan je prema ideji da se obeleži jedan vek od objavljivanja prvog broja časopisa „Zenit“ kao međunarodne avangardne revije za umetnost i kulturu, i kao sećanje na Ljubomira Micića, osnivača i urednika, čija je misija i vizija aktuelna i danas. Na otvaranju su, u okviru programa perfomansa, nastupili Nenad Jeremić, Višnja Janošević, Aleks Zain, Markiza De Sada i Dekadenca, Joana Knežević, Marko Nektan i Nataša Milojević, a prikazan je i deo snimka Kralja Čačka iz SKC Kragujevac.

Koordinatori izložbe u zajedničkoj izjavi izrazili su nadu da će publika u mnoštvu radova moći da izdvoji one koji proširuju horizonte i povezuju početak dvadesetog veka sa sadašnjim trenutkom na tragu ekonomskih, kulturnih i šire društvenih opažanja sveta koji nas okružuje. Izbor dela prikazanih na izložbi oličava istu potrebu da se iskorači u neizvesnu slobodu traganja za smislom umetničkog rada kao i poigravanja jezikom i kodovima, kao što je to baština Zenitističkog poduhvata.

Saradnja ULUS-a i Fondacije Saša Marčeta primer je potrebne solidarnosti i izuzetno kvalitetne saradnje aktera na kulturnoj mapi Beograda, koja otvara nove prespektive ka afirmaciji umetnosti i kulture našeg grada, dodali su predstavnici ULUS-a, selektori i organizatori ove izložbe.

Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta, osvrnula se na saradnju sa ULUS-om: „Razumemo da narušen prostor i uslovi koji su nastali nakon požara u Paviljonu Cvijeta Zuzorić uslovljavaju potrebu da se nađu rešenja kako bi se program ULUS-a kontinuirano realizovao. Nakon duge pauze i nesigurnosti usled pandemije Kovida, verujem da je ova vrsta podrške bitna svima nama. Radujemo se značajnom broju umetnika koji učestvuju na ovoj izložbi i pažnji koja je usmerena na Zenit i Ljubomira Micića. Meni lično je bitna paralela podsećanja na period dvadesetih godina prošlog veka, u kojem je časopis objavljivan i gotovo istovremeno na Kalemegdanu podignut paviljon, ali i kada je zgrada Bioskopa Balkan pripadala kulturnom životu prestonice”.

U selekciji je izdvojeno oko sedamdeset radova pedeset autora, među kojima su: Massimo Avantigiatto (Italija), Anka Arsenić, Arion Asllani, Boško Atanacković, Marijan Andrejević, Toni Aničin, Veselin Banjević, Maja Beganović i Zoran L. Pantelić, Danica Bićanić, Jelena Bokić, Jovana Braletić, Dajana Damjanović, Mirjana Đorđević-Thaler, Aleksandra Đukić, FAMA (Italija), Sana Garić, Milana Gavrilov, Aleksandar Gligorijević, Mladen Hrvanović, Ivana Ivković, Nenad Jeremić, Petar Jončić, Jovan Jović, Tanja Juričan, Gordana Kaljalović, Branka Kuzmanović, Tanja Ličina, Božidar Mandić, Nenad Marić (Kralj Čačka), Vlada Milinković, Mina Milosavljević, Gertrude Moser-Wagner (Austria), Ivica Nikolac (Hrvatska), Maria Nova (Poljska), Đorđe Odanović, Allan Parker (Velika Britanija), Zvonko Petrović, Saša Petrović, Ana Piljić-Mitrović, Darinka Pop-Mitić, Marija Popović, Jasmina Prodanović, Darija S. Radaković, Ivana Ranisavljević, Mihailo Ristić, Đorđe Stanojević, Jana Stojaković, Nina Šumarac, Igor Toholj, Filip Trnavac, Eva Ursprung - Doris Jauk- Hinz (Austrija), Gabriela Vasić, Mihailo Vasiljević, Vladimir Veljašević, Snežana Vujović Nikolić, Elena Strok (Hrvatska), Josipa Škrapić (Hrvatska), Darko Vukić.

Na izložbi koja je otvorena do 05.08. 2021. publika će imati priliku da pogleda i tematsku celinu posvećenu zenitističkom pozorištu Treveleri / Zabrežje mladoZenitizam, kao i da poseti prateći program – vođenje kroz postavku u subotu, 17.7. od 14 sati.

Takođe, 16.7 i 18.7. od 18 -19h predstoje razgovori sa umetnicima koji učestvuju na izložbi.

Izložbu prati katalog u formatu /zenitističkih/ novina, doku-video o izložbi, intervjui sa umetnicima, vođenja kroz izložbu, javne debate i drugi prateći programi.

Kordinatori izložbe iz ULUS -a su Dušan Radovanović, Milica Lapčević, Neda Kovinić, i Miloš Peškir, a gost selektor je Ivana Markez-Filipović.

Foto: Bojana Janjić
Podeli:



Preporucujemo