•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvorena retrospektiva filmova Marka Reće u Jugoslovenskoj kinoteci

Retrospektiva filmova istaknutog katalonskog reditelja Marka Reće, svečano je otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci, u subotu 29. oktobra, u organizaciji Katalonskog Instituta Ramon Llull. Tokom pet dana retrospektive pod nazivom “Prozori života”, na repertoaru su filmovi ovog reditelja koji odražavaju specifičan duh katalonskog podneblja, povezujući tradicionalno i savremeno shvatanje života i međuljudskih odnosa.

Povodom početka retrospektive, Mark Reća je o svojim filmovima rekao: “U njima posmatram sve ono što nas okružuje, a to je život. Kroz tu opservaciju, odnosno posmatranje svega što je u okruženju, stvaram svoj pogled i perspektivu. Taj lični pogled je mešavina fikcije i autobiografije. Svaki film mi je bitan zato što čini deo onoga što sam proživeo. Rastemo i razvijamo se uz filmove koje kreiramo.”

Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, na otvaranju retrospektive je rekao: “Prošle godine smo po prvi put imali priliku da u Beogradu organizujemo Dane katalonskog filma. Iako u jeku pandemije, ipak smo uspeli da napravimo izuzetnu manifestaciju, i da postavimo osnove da se ona ponovi ove godine, kada imamo priliku da ugostimo izuzetnog stvaraoca iz Katalonije, Marka Reću”.

Gospodin Rafael Rodríguez-Ponga, savetnik ambasade Španije u Beogradu, prisutnima se obratio rečima: “Zadovoljstvo je biti ovde, i srećni smo što ambasada Španije može da podrži ovaj projekat. Nadamo se da će postati tradicionalan”.

Susana Millet, koordinatorka za ples i film u Katalonskom institutu Ramon Llull, na otvaranju je rekla: “Hvala vam što ste došli, u ime Instituta Ramon Llull koji promoviše katalonski jezik, književnost i kulturu. Prošle godine smo vam prikazali reviju šest katalonskih filmova, a ove godine fokusiramo se na filmove koje je režirao Mark Reća”.

Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije u jugoistočnoj Evropi, o stvaralaštvu Marka Reće je rekao: U Kataloniji imamo Mišelinove zvezde u 50 restorana, ali nemamo 50 režisera ovog kvaliteta. Nadamo se da će biti sve više režisera kao što je Mark Reća, i da ćemo moći da uživamo u ovakvim delima”.

Publika je nakon uvodnog govora prisustvovala projekciji Rećinog filma “Sloboda”, nakon čega je održan Q&A razgovor s rediteljem.

Rođen u Hospitalet de Ljobregatu (Barselona) 1970. godine, Mark Reća je reditelj, scenarista i producent sa deset dugometražnih filmova u svojoj karijeri. On je jedini reditelj koji je učestvovao sa filmovima na katalonskom jeziku u zvaničnoj selekciji na Filmskom festivalu u Kanu.

Njegov prvi dugometražni film “El Cielo Sube” (Nebo se diže) učestvovao je na međunarodnim festivalima u Lokarnu i Veneciji 1991. godine gde je dobio jednoglasno priznanje kritike. Nakon što je prisustvovao projekciji filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu, Manoel de Oliveira izjavio je da je film Marka Reće jedan od najlepših filmova koje je ikad gledao. Njegovi kasniji filmovi bili su uvršteni u zvanični izbor glavnih međunarodnih festivala: Kan, Lokarno, Venecija, San Sebastijan, Toronto, Njujork, London, Buenos Aires, Valjadolid, Sićes, Hihon, i mnogih drugih, uz veliko priznanje kako od strane kritičara, tako i od publike.

Mark trenutno radi na tri dugometražna filma: “Divlja ruta” (Ruta Salvatge), “Kentauri noć”i i “Lucija i Zoran”. ”Divlja ruta”, trenutno u postprodukciji, triler je snimljen na katalonskom i srpskom jeziku uz učešće Borisa Isakovića, Sergeja Trifunovića i Kemala Rizvanovića. Snimljen je u februaru ove godine u katalonskim Pirinejima.

Foto: Snežana Krstić

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....