•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvoreno 19. Bijenale umetnosti u Pančevu

Devetnaesto Bijenale umetnosti u Pančevu, koje se ove godine održava pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!“, svečano je otvoreno 31. oktobra u Narodnom muzeju u Pančevu. Na otvaranju su se prisutnima obratili Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu, Ivana Markez Filipović, urednica programa i kustoskinja, kao i Sanja Latinović u ime četvoročlanog autorskog tima ovogodišnjeg Bijenala.

Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu, na otvaranju manifestacije je rekla: „U ovom teškom trenutku, kad je pandemija postavila tako visoke izazove, čini mi se da je najviše oštetila kulturu i umetnost. Pohvaljujem Bijenale što je smoglo snage da se uhvati u koštac sa ovom pošasti, da organizuje ovako važnu internacionalnu manifestaciju, i time još jednom utvrdi značajno mesto na kulturnoj mapi Evrope. Grad Pančevo je podržavao, i ubuduće će podržavati ovako kvalitetne programe“.

Ivana Markez Filipović, urednica programa i kustoskinja, podsetila je da je Bijenale najstarija umetnička manifestacija u Pančevu, a u Srbiji među tri najznačajnije, uz Oktobarski salon u Beogradu i Memorijal Nadežde Petrović u Čačku. O organizaciji aktuelnog izdanja manifestacije, ona je rekla: „Ovogodišnje Bijenale je, uz pomoć odabranog autorskog tima, spremano intenzivno dve godine, uz velike brige oko raznih nepredviđenih situacija sa kojima smo se borili kao pojedinci i kao cela zemlja. Rezultat je opravdao naš trud“.

Sanja Latinović, članica autorskog tima ovogodišnjeg Bijenala, na otvaranju je rekla: „Mi kao kustoski tim smo stali čvrsto u odbranu umetnika koji su uprkos raznim izazovima i kompleksnom društvenom i političkom vremenu, ostali dosledni svojim idejama i borili se za slobodu mišljenja i umetničkog delovanja. Živeli umetnici, živela umetnost!“.

Na otvaranju su svoje performanse u dva različita prostora izveli troje umetnika: Slavko Bogdanović, Dragan Vojvodić, i Katarina Jovanović Alfa.

Slavko Bogdanović je u Narodnom muzeju izveo performans „Fragrance of life“. Ovaj umetnik je jedan od učesnika novosadske umetničke avangardne scene s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka. Bio je član novosadske konceptualne grupe KÔD, saradnik studentskog lista INDEX i Tribine mladih u Novom Sadu.

Slavko Bogdanović se osvrnuo na svoje početke pre pola veka i umetničke principe kojima se rukovodio: „Svako ko želi da se bavi umetnošću, koga ona dotakne, mora se baviti nekim referencama. Ako čovek želi da napravi neku svoju umetnost, ako ume da definiše svoj jezik kojim će izraziti to što ima da kaže, ako je to autentično, onda se mora odreći svih tih referenci. Moji radovi, koji su ovde izloženi i nalaze se u katalogu, zapravo su pokušaji da ih se oslobodim. Mi smo svi impregnirani političkim uticajima, ideološkim i religioznim stavovima, nacionalističkim, palanačkim. Svim tim dualizmima koji ljude sabijaju u stado, što ne dozvoljava razvoj ličnosti i neku perspektivu”.

U prostoru nekadašnjeg Bioskopa Vojvodina, Dragan Vojvodić je izveo performans „Heavy Trash Trance“, koncipiran kao kolaž postupaka/ličnih rituala čiji je cilj prevazilaženje egzistencijalne teskobe u doba sveprisutne i konstantne tranzicije. Ovaj multimedijalni umetnik u svojim delima se izražava kroz različite medije a sopstvenu umetničku praksu zasniva na vlastitim egzistencijalnim situacijama, kao i na komunikaciji sa različitim akterima i pojavama u svetu savremene umetnosti.

Dragan Vojvodić je o konceptu svog dela rekao: „Osnovna ideja je bila prelazak iz fizičkog iskustva u digitalno. To može da se vezuje za neko životno iskustvo. Mi nismo imali internet, nije postojala ta tehnologija pre 30 godina, bar na našim prostorima. To je moja egzistencijalna linija sve do devedesetih, kada nastaje prekid i raspad Jugoslavije. Onda kreće neko novo i neidentifikovano doba, jer ovaj sistem ne možemo nikako nazvati“.

Nakon Vojvodićevog izvođenja, u istom prostoru je Katarina Jovanović Alfa izvela svoj performans „Meni je sve bolje“, u kome izgovara ili iznuđuje popularnu autosugestivnu, najzastupljeniju rečenicu moderne psihologije. Autorka je diplomirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mrđana Bajića, a pored brojnih izložbi i perfomansa za koje je nagrađivana, iza sebe ima i rad u pozorištu, a bavila se scenografijom i kostimom.

Po završetku umetničkog programa, održan je svečani koktel u Galeriji savremene umetnosti.

U okviru ovogodišnjeg programa radove je izložilo 20 umetnika iz Srbije i Hrvatske, među kojima su Todosijević Raša, Bilanović Milica, Bogdanović Slavko, Džafo Nikola, Ilić Siniša, Jovanović Katarina, Alfa, Kuda org, umetnička grupa, Milivojević Era, Petrović Tijana, Popović Zoran, Rakić Milica, Stupar Slobodanka, Todorović Zoran, Tokin Vesna, Treći Beograd - umetnički kolektiv i Pavlović Velјko, Vojvodić Dragan, Sanja Iveković, Armanini Ivana i Golub Marko, Frelih Vladimir i Stojnić Damir (Hrvatska). Učešće u ovogodišnjem programu uzeli su i teoretirači Ješa Denegri, Reinz Seraina, Dr Ivana Bašičević Antić, Dr Selman Trtovac, Stevan Vuković, Sabine Hensgen i Andrej Monastirski.

Pred sam kraj Bijenala, deo programa će biti održan u Gete institutu u Beogradu. U ovom prostoru će 26. novembra biti organizovan okrugli sto i predstavljen festivalski katalog, kao i autori i tekstopisci koji su učestvovali u stvaranju i predstavljanju modela mišljenja u umetnosti, poznatog pod nazivom „Druga linija“.

Devetnaesto izdanje manifestacije Bijenale umetnosti, pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!“ na programu je od 31. oktobra do 27. novembra u više izlagačkih prostora u Pančevu. Ovogodišnji koncept osmislio je četvroročlani autorski tim, dr Ivana Bašičević Antić, Sanja Latinović, dr Selman Trtovac i Stevan Vuković, a realizuje ga Kulturni centar Pančeva, uz pokroviteljstvo grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Foto: Marko Zorić, uz dozvolu za korišćenje.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu