•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

PJER ŽALICA I KRISTOS NIKOU NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE

Danas je, u Kombank Dvorani, održana konferencija za medije povodom 26. Festivala autorskog filma u Beogradu koji traje do 16. decembra.

Učesnici konferencije imali su priliku da se uključe onlajn. Govorili su: bosanski reditelj filma „Koncentriši se, baba“ – Pjer Žalica, predsednik fondacije Marko Glušac – Radivoje Andrić i grčki reditelj filma „Jabuke“ – Kristos Nikou.

Konferenciju su otvorili Srdan Golubović, reditelj i predsednik Saveta Festivala i Milena Debeljković, operativna direktorka Festivala autorskog filma.

„Danas imamo sat vremena zanimljivih priča i krećemo sa Pjerom“, najavio je Srdan i dodao: „Jako smo srećni što imamo tvoj film na Festivalu ove godine i žao nam je što nemamo tu priliku da bioskopska sala bude puna jer mislim da film „Koncentriši se, baba“ upravo to i zaslužuje.“

Srdan je objasnio da film „Koncentriši se, baba“ priča o korenima strašnog rata koji nas je zadesio i da reditelj uspeva da nam kroz metaforu porodice i kroz jedan mikrosvet, prikaže sliku sveta koji nam se raspao pred očima.

Pjer je rekao da je na Jugoslaviju gledao kao na porodicu i da se osećao kao kod svoje kuće. „Mi smo taj rat proizveli, svi mi zajedno. Možemo pronaći krivce ideološki ili politički, ali osetio sam da smo mi stvarno razočarenje jer nismo preduzeli ništa povodom toga, nismo odreagovali. Čini mi se da delimo našu stvarnost, bez obzira što sad imamo granice. Sve što nam se dešava je iz istog kruga pakla i humor je jedini ventil u celom užasu koji nas je zadesio.“

Žalica je takođe dodao da njegov ključ rada leži u tome što je uvek fokusiran na situaciju, te ne dopušta sebi da ilustruje radnju koja se događa u filmu. Bosanski reditelj je najavio i da priprema novi film „Praznik rada“ koji govori o pripremama jedne male lokalne zajednice za dernek povodom Prvog maja.

Drugi govornik na konferenciji bio je predsednik fondacije Marko Glušac, Radivoje Andrić. Ova fondacija već šestu godinu za redom dodeljuje nagradu „Marko Glušac“ najboljem montažeru. Nagrada je ove godine pripala mladoj montažerki Mini Petrović.

„Mina je hrabra, radoznala i autentična u traženju i stvaranju sopstvenog filmskog sveta. Kao montažerka, ali i kao rediteljka, Mina Petrović istražuje filmski jezik, eksperimentiše i pronalazi osoben, upečatljiv, maštovit i savremen filmski izraz. Polje njenog interesovanja i delovanja je široko i raznoliko, od dokumentarnih filmova do filmskog eksperimenta“, objasnio je Andrić i dodao da ima još mnogo mladih montažera koji zaslužuju nagradu.

Najavljeno je i da će se u četvrtak, 10. decembra, s početkom u 14:45 časova zvanično dodeliti nagrada „Marko Glušac“.

Poslednji govornik na konferenciji bio je grčki reditelj Kristos Nikou. Njegov film „Jabuke“ prikazan je u Veneciji i na filmskom Festivalu u Torontu, a nalazi se u glavnom takmičarskom programu 26. Festivala autorskog filma.

„Veoma smo srećni što imamo tvoj film „Jabuke“ u našem takmičarskom programu i veoma smo zahvalni što si imao vremena da nam se pridružiš danas na konferenciji za medije. Takođe, imali smo priliku da vidimo da se publici veoma dopao tvoj film. Počeću sa prvim pitanjem: Kako povezuješ svet u kojem trenutno živimo i svet koji si stvorio u filmu? Najverovatnije te ovo svi pitaju“, rekao je Srdan.

„Zapravo, ovo je sve jedna slučajnost, jer kada smo počeli da pišemo scenario nismo očekivali da će se ovo desiti ovako. Verujemo da će publika uspeti da razume i oseti delove koji su filmu jer se trenutno nalazimo u stanju usamljenosti, izolacije i nesigurnosti povodom budućnosti. Nadam se da će publika uspeti da se poveže sa filmom, jer smo u filmu pokušali da ostanemo optimistični i da publici ponudimo mogućnost novog početka u životu“, objasnio je Kristos.

Publika će imati priliku da pogleda film „Jabuke“ sutra, 9. decembra, u domu Omladine, a takođe će se film još jednom puštati u poslednjoj nedelji Festivala.

Srdan i Milena su podsetili da će u petak, 11. decembra, u 15 časova biti dodela nagrade „Aleksanar Saša Petrović“ za Grand Prix Festivala, kao i da će se tada uručivati nagrada za režiju, nagrada „Gordan Mihić“ za scenario, nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu koja se dodeljuje u čast Slavka Vorkapića, kao i nagrada za najhrabriji film iz programa Hrabri Balkan.

Sutra će se, na zvaničnom sajtu Festivala faf.rs, naći program za poslednju nedelju Festivala. Bioskopske dvorane u kojima će se projekcije održavati do 16. decembra su Kombank Dvorana i Dvorana Kulturnog Centra.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...