•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

PREDSTAVLJEN GLAVNI PROGRAM 25. FESTIVALA AUTORSKOG FILMA

Na uvodnoj konferenciji koja se danas održala u Kombank Dvorani, najavljen je jubilarni 25. Festival autorskog filma koji zvanično počinje 22. novembra i traje do 30. novembra.

O vizuelnom identitetu i glavnom programu govorili su: Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala koji je ujedno i otvorio konfereciju,Srđan Vučinić, umetnički direktor Festivala kao i Stefan Ivančić, selektor programa “Hrabri Balkan” i član Saveta Festivala.

Program ove godine čini devedest filmova, dok glavni program donosi dvadeset i četiri ostvarenja od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran Prix nagradu ‚‚Aleksandar Saša Petrović’’. Filmovi koji će se takmičiti su: „Pritka“ K. Balagova, „Od sutra počinjem da“ I. Markovića, W. Linfenga , „Vatra će doći“ O. Laksea, „Beli, beli dan“ H. Palmasona, „ Martin Eden“ P. Marčela, „ Priča o tri sestre“ E. Alpera, „ Asimetrija“ M. Nešković, „Devica avgusta“ J. Trueba, „ Present.Perfect“ S. Zua, „ Naše majke“ C. Dijaza, „ Mačka u zidu“ V. Kazakove, M. Mileve, „ Moj jutarnji smeh“ M. Đorđevića.

Konferenciju je zvanično otvorio Srdan Golubović, koji je ovo izdanje Festivala autorskog filma opisao kao najintrigantnije i najraznolikije do sada. Vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala posvećen je maštovitom hipnotičkom svetu Dušana Makavejva čiji kratki filmovi će biti prikazani na Festivalu autorskog filma.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je glavni takmičarski program i glavni program van konkurencije, kao četiri specijalne projekcije. Ove godine je akcenat na mladim neafirmisanim autorima sa potencijalom da budu prepoznati i nagrađivani od strane velikih evropskih filmskih festivala. U tom kontekstu predstavljena su dva domaća filmska ostvarenja „ Asimetrija“ Maše. Nešković i „ Moj jutranji smeh“ Marka Đorđevića u kojem se poslednji put pojavljuje Nebojša Glogovac. Najavljena je koprodukcija srpsko-kineskog filma „ Od sutra, počinjem da“ I. Markovića, W. Linfenga .

Stefan Ivančić je između ostalog izdvojio islandski film “Beli, beli dan” H. Palmasona, koji je učestvovao na Nedelji kritike u Kanu i koji je islandski predstavnik za nominaciju Oskar.

Umetnički direktor Srđan Vučinić je najviše pažnje posvetio filmu “Pritka” K. Balagova čiji osobeni stil zapadni kritičari opisuju kao poeziju surovosti ili poeziju jeze. Turski film “ Priča o tri sestre” E. Alpera pobrao je najveće simpatije na Sarajevo Film Festivalu ( SFF) i osvojio nagradu za najbolju režiju. Film “Vatra će doći” , O. Laksea je vizuelno silovita priča o dramaturgiji neminovnosti sudbine.

Festival autorskog filma od ove godine uvodi nagradu “Gordan Mihić” za najbolji scenario kao stalnu nagradu Festivala. Ponekad se perspektiva naših autora zadržava u granicama našeg podneblja, ali Mihić ruši te granice i jedan je od najznačajnijih scenarista Evrope, istakao je Srdan Golubović.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...