•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Palić Film Festival - Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi stižu u Srbiju

Imajući u vidu značaj koji dokumentarni filmovi imaju za kinematografiju, Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju „Eco Dox“ koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline. Od ove godine, program posvećen dokumentarnim filmovima proširen je selekcijom „Novi evropski dokumentarni film“ što, prema rečima organizatora, predstavlja razvoj dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca i publike koji posećuju festival.

Selekcija „Novi evropski dokumentarni film“ obuhvata 5 filmskih ostvarenja iz svih delova Evrope po izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“, a sve projekcije počinju u 19 časova.

U nedelju, 21. jula publika će moći da pogleda film „Varda od Anjes“ (Agnès Varda and Didier Rouget) o profesionalnom životu nedavno preminule i višenagrađivane francuske rediteljke Anjes Varde. Sledeće veče, u ponedeljak, 22. jula, biće prikazan film belgijsko-francuske koprodukcije „Bez udarca“ (Alexe Poukine) o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje. U utorak, 23. jula na programu je film „Gde si Žoao Žilberto?“ (Georges Gachot), dok će u sredu, 24. jula publika moći da uživa u filmu „Wongar“ srpske rediteljke Andrijane Stojković. Francuski dokumentarac „Proslava“ (Olivier Meyrou) o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana biće prikazan u četvrtak, 25. jula.

Selekcija „Eco Dox“ koja obuhvata ekološke dokumentarne filmove pokrenuta je 2008. godine u skladu sa činjenicom da živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na životnu sredinu i planetu Zemlju sa jedne strane, i rastuća svest o potrebi aktivizma u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode s druge strane. Ove godine program broji šest ostvarenja po izboru selektora Igora Toholja. Filmovi će se prikazivati od 21. do 26. jula u Filmskom klubu (II ulaz, prizemlje Otvorenog univerziteta Subotica) sa početkom u 17.30 za sve projekcije.

U nedelju, 21. jula selekciju će otvoriti austrijski film „Zelena laž“ (Werner Boote). Sutradan, u ponedeljak 22. jula biće prikazan nemački dokumentarac „Nebo, zemlja i čovek“ (Caroline Reucker). Projekcija italijanskog dokumentarca „Sojalizam“ (Stefano Liberti i Enrico Parenti) održaće se u utorak, 23. jula, dok će u sredu, 24. jula, publika moći da uživa u holandskom ostvarenju „Heroj ovaca“ (Ton van Zantvoort). Dokumentarac srpske rediteljke Sonje Đekić „Speleonaut – Pod kamenim nebom“ biće prikazan u četvrtak, 25. jula, dok će ovogodišnju selekciju zatvoriti film „Dobrodošli u Sodomu“ (Florian Weigensamer, Christian Krönes ) u petak, 26. jula.

Projekcije filmova iz selekcije SHORT MATTERS, programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaće se u bioskopu Abazija od srede, 24. jula do petka, 26. jula s početkom u 13 časova. U sredu, 24. jula publika će imati priliku da pogleda sledeće filmove: portugalski film „Akvapark“ (Ana Moreira), film „Potpisao sam peticiju“ (Mahdi Fleifel) britansko-nemačko-švajcarske koprodukcije, francuski film „Beg“ (Laëtitia Martinoni), nemačko kratkometražno ostvarenje „Kontejner“ (Sebastian Lang), kao i film „Oni koji žele“ (Elena López Riera) u koprodukciji Švajcarske i Španije. Sutradan, u četvrtak, 25. jula biće prikazani bugarski film „Stid“ (Petar Krumov), britanski kratki film „Kolika je šteta“ (Heather Phillipson), film „Oslobodite pse“ (Manue Fleytoux) u koprodukciji Francuske i Belgije, italijansko-francuski film „Godine“ (Sara Fgaier) i film gruzijsko-letonske koprodukcije „Zarobljenik društva“ (Rati Tsiteladze). Poslednje večeri prikazivanja filmova iz ove selekcije, u petak, 26. jula s početkom u 13 sati biće prikazani ukrajinski film „Matura ’97“ (Pavlo Ostrikov), belgijski film „Gnu Wildebeest“ (Nicolas Keppens, Matthias Phlips), nemačko kratkometražno ostvarenje „Burkina Brandenburg Kompleks“ (Ulu Braun), film „Kapitalizam“ (Pablo Muñoz Gomez) u francusko-belgijskoj koprodukciji, a holandski film „Meryem“ (Reber Dosky) zatvoriće ovu selekciju.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...