•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Palić Film Festival - Mladi duh Evrope na Paliću

Program „Mladi duh Evrope“ predstavlja jednu od najuzbudljivijih selekcija Festivala evropskog filma Palić, i ove godine donosi mnogobrojne zanimljive filmove koje je pažljivo selektovao britanski filmski kritičar Nil Jang. Prema njegovim rečima, naglasak je na kratkim i eksperimentalnim filmovima, a cilj je da se publika bolje upozna sa hrabrim i mladalačkim duhom prožetim radovima evropskih autora, nastalim tokom poslednjih osamnaest meseci. Projekcije ovih filmova održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

U nedelju, 21. jula, na festivalskom programu su kratkometražni eksperimentalni filmovi. Crnogorsko-američko-kanadska koprodukcija “Hipnagogija” (Pierre-Luc Vaillancourt) prema rečima autora “pojačava geofizičke sile i pokreće zemaljske moći”, dok portugalski video-esej “The Best Films of 2018” Luísa Azeveda zaokružuje vrhunske filmske trenutke tokom protekle godine. U nastavku večeri publika će moći da pogleda i britanski film “Mladi očevi: Sveti duh” (Oscar Hudson) izuzetnih vizuelnih efekata, kao i film “Horizont” (Sid Iandovka, Anya Tsyrlina) koji predstavlja istraživanje kolektivnih fantazija o Sibiru i komunizmu iz zabranjenih državnih arhiva bivšeg Sovjetskog Saveza. Nakon njih na programu su eksperimentalni film “Transpozicija” reditelja Igora Toholja, i nemačko ostvarenje reditelja Nikite Diakura “Ružan”, koji u trominutnom trajanju prikazuje “zujanje, akrobacije, i besnilo”. Mađarski film “Fuga ishrane” (Peter Lichter) napravljen je od 35mm celuloidnog sirovog materijala: filmskih traka koje su zakopavane u zemlju, ostavljene da trunu sa hranom, dok eksperimentalni film “Dogs, moon river and Baudelaire” srpske rediteljke Marije Kovačine prenosi gledaoca u neku vrstu magične dimenzije najjednostavnijim sredstvima. Poslednji film na programu ove večeri je francuska produkcija „Slavni govor Nikole Šovena“ (Benjamin Crotty) o Nikoli Šovenu, veteranu Revolucionarne vojske i Napoleonovih ratova. Veče kratkometražnih eksperimentalnih filmova upotpuniće koncert VIS-a „Limunada“.

U ponedeljak, 22. jula na programu selekcije „Mladi duh Evrope“ je austrijski film „Kavalkada“ (Johann Lurf) koji se poigrava sa našom percepcijom kroz interakciju dizajniranog vodenog točka sa stroboskopom. Iste večeri, u okviru programa publika će moći da pogleda portugalski kontroverzni film „Park Chan – Wook, Amplified“ reditelja Luiza Azeveda, kao i apstraktni film belgijsko-japanske koprodukcije „Noćni konj“ (Jeroen Van der Stock). Tu su i filmovi srpskog reditelja Miloša Peškira „About Eye Around“ kao i film „Resonant Rust“ u kome se šifra ponašanja u urbanoj sredini transponuje u artefakt digitalne prirode. Hrvatski film „Planine“ reditelja Hrvoslava Brkušića predstavlja zbirku slika planina pronađenih u Zora filmu, kompaniji koja je pravila obrazovne filmove 1950-ih. Jedan od od ovogodišnjih najlepših i najmisterioznijih filmova, austrijski film „Nuit“ (Alexander Bayer i Grzegorz Kielawski) govori o Katedrali Svetog Stefana u Beču na dosada neviđen način. Poslednji film u okviru ove programske večeri je francuski film „Swatted“ (Ismaël Joffroy Chandoutis) koji prati priče onlajn igrača koji govore o svojim problemima sa swatting-om, fenomenom sajber-nasilja.

U utorak, 23. jula biće održan program „S8 Night“ u saradnji sa festivalom eksperimentalnog filma (S8) iz Španije koji okuplja najuzbudljivije avangardne filmove, s naglaskom na proširenu kinematografiju u svim njegovim oblicima. (S8) predstavlja mesto susreta kreatora, ljubitelja filma, studenata i profesionalaca industrije u dinamičnom okruženju gde su svi novi, inovativni filmski jezici, alati i potpore predstavljeni s ciljem da se kinematografija potvrdi kao jaka i životna umetnička forma.

Filmsko veče sredu, 24. jula, započeće ruskim filmom „Himne velike Moskovske kneževine“ (Dmitri Venkov) u kome se upoređuju stilovi moskovskih građevina XX i XXI veka sa elektronskim varijacijama ruske i sovjetske himne, u cilju iskazivanja istorije kroz arhitekturu i muziku. Treba istaći i portugalski video esej „Alfonso Cuarón u boji“ u kome nas meksički reditelj Luís Azevedo vodi na putovanje kroz svoje šarolike svetove. Španski kritički film „Merlin Monro želi da razgovara sa Vorholom“ (Christian Flores) o imaginarnom dijalogu između Merlin Monro i Endija Vorhola biće prikazan u okviru ove programske večeri, kao i austrijski film „Dekodiranje iPhone Xs-a: Tehno – magični portal“ u kojem rediteljka Karin Ferrari proučava tajni simbolizam nove reklame iPhone Xs-a. Britanski film „Govor“ (reditelj Steve Hawley) govori o načinu na koji političari govore, a srpski film „Intermezzo“ prema opisu reditelja Saše Petrovića Zulja predstavlja „kratak užas života“. Film mađarsko-švedske koprodukcije „Mračna komora“ (Ottó Bánovits) predstavlja rekonstrukciju tragičnog događaja koji se odvijao blizu granice između Austrije i Mađarske u leto 2015. godine. Ovo programsko veče zatvoriće belgijski film „Meli Melo“ (Julian Wolf) koji oslikava život jednog društva mladih u velikom gradu.

Srpski film „Untitled“ reditelja Marcosa Serafima koji nam donosi angažovane video fragmente biće prikazan u četvrtak, 25. jula, kao i nemački film „Wishing well“ (Sylvia Schedelbauer), portugalski video-esej „Zaigraj igru smrti“ reditelja Luisa Azeveda, koji govori o tome kako filmski ples nije uvek samo uživanje. Francuski film „Tropi“ (Mathilde Lavenne) prati priču jedne meksičke farme i pokušava da zaustavi ljude i vreme i otkrije duh izgubljenog raja. Na programu su još i austrijski film „Voda i čišćenje“ (Siegfried A. Fruhauf) i nemački film „Sec Rouge“ (Kate Tessa Lee, Tom Schön) koji govori o lovu na hobotnice.

Da podsetimo, francuski scenarista i reditelj Jean-Charles Hue dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Deo programam prikazuje se tradicionalno i u Bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...