•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Palić Film Festival - prva vest - Nikolaj Nikitin i Julija Sinkevič novi selektori takmičarskih programa Festivala Evropskog filma Palić

Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, objavio je imena novih selektora takmičarskih programa festivala. Novi selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a nova selektorka programa “Paralele i sudari” je Julija Sinkevič.

Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), na Festivalu evropskog filma Palić bio je umetnički direktor od 2006. do 2017. godine, a takođe je i kustos Nedelje kritike na manifestaciji Tallinn Black Nights Film Festival. Nikolaj je već 18 godina prisutan na Berlinskom filmskom festivalu, a poslednje dve i po decenije radi kao filmski kustos i kritičar na brojnim filmskim festivalima širom Evrope, Gete-Institutu i Francuskom institutu.Kao osnivač nezavisnog nemačkog filmskog časopisa Schnitt (1995) i festivala filmske montaže Filmplus (2001), bio je član mnogih međunarodnih koprodukcijskih žirija, savetnik evropskih finansijskih tela, kao i predavač na filmskim školama i filmskim festivalima širom sveta. Nikolaj živi u Berlinu i član je EFA, FIPRESCI, kao i član Generalne skupštine CINEUROPA.

Julija Sinkevič je filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, član Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, član Evropske filmske akademije, osnivač JS Films LLC. Poslednjih 10 godina Julia je radila kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. Radeći nekoliko godina u distributerskoj i produkcijskoj kući Arthouse Traffic Julia je bila zadužena za festivalsku promociju selekcije kratkih filmova „Ljuti Ukrajinci” i dugometražnih filmova u produkciji kompanije. Kao filmska producentkinja, Julia je takođe koproducirala dokumentarni film Vitalija Manskog „Close Relations“ i "Heatsingers" Nadie Parfan. Trenutno Julija Sinkevič završava igrani film „Lucky girl” Marisije Nikitiuk i razvija film „Lesia” Nane Janelidze.

Ovogodišnje, dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić tradicionalno se održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Foto potpisi:

Nikolaj Nikitin, Photo Credits - SOFA - School of Film Advancement

Julia Sinkevych, Photo credits - Andriy Maximov

Podeli:



Preporucujemo