•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Paul Thomas Anderson

Paul Thomas Anderson, rođen 26. juna 1970. godine je američki filmski reditelj, scenarista i producent. Smatra se jednim od najvećih talenata današnjice i nazivaju ga vunderkindom, ali i jednim od 20 najboljih reditelja svih vremena.

Andreson je rođen u Studio City-ju, Kalifornija, od majek Edwina-e i oca Ernie-a koji je bio glumac. Imao je težak odnos sa majkom, ali je bio jako blizak sa ocem koji ga je ohrabrivao da postane pisac ili reditelj. Pohađao je brojne škole, a filmadžija je postao jako mlad. Nikada nije imao rezervni plan ako mu režija ne krene kako treba. Filmove je počeo da snima sa Betamax kamerom koju mu je otac kupio 1982. godine kada je imao samo 12 gdona. Kasnije je počeo da koristi filmove od 8 mm. Kao tinejdžer je počeo da piše, a sa 17 godina je eksperimentisao i sa Bolex kamerom i filmovima od 16 mm. Nakon nekoliko godina eksperimentisanja, napisao je i snimio svoj prvi film u srednjoj školi od novce koji je zaradio od čišćenja kaveza u radnji za prodaju kućnih ljubimaca. Dužina filma je bila samo 30 minuta i zvao se The Dirk Diggler Story (1988).

Anderson je počeo karijeru kao asistent produkcije televizijskih filmova, muzičkih videa i programa sa igrama u Los Anđelesu i Njujorku. Od nekog novca koji je zaradio na kocki, sa kreditnom karticom svoje devojke i 10.000 USD koje je njegov otac odvojio i čuvao za njegov koledž, Anderson je odlučio da napravi 20-ominutni film koji će i postati njegov “koledž”. Tako je i nastalo ostvarenje koje nosi naziv “Cigarettes & Coffee” (1993).

Michael Caton-Jones je bio njegov mentor i Anderson-a je smatrao talentom koji je jako kreativan, ali bez iskustva, tako da mu je dao neke ozbiljne i praktične savete.

Anderson je pripadnik prve generacije takozvanih samoukih filmadžija, u kojoj su i: Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Richard Linklater, Kevin Smith, David O. Russell, The Wachowski Brothers, Wes Anderson i Spike Jonze, a koji su učili svoju veštinu samo gledanjem hiljade filmova. Anderson je učio gledanjem filmova filmadžija koje je voleo, čitanjem knjiga i magazina o tehničkim stvarima i gledanjem filmova koji su bili praćeni rediteljevim audio komentarima. Obično voli da citira imena kao što su: Martin Scorsese, Robert Altman, Jonathan Demme, Stanley Kubrick, Orson Welles, i Max Ophuls koji su i najviše uticali na njegov rad.

Anderson-ova supruga je Maya Rudolph i imaju dve kćeri i sina i trenutno žive sa decom u dolini San Fernando.

Filmografija:

Hard Eight (Sydney) (1996)

Boogie Nights (1997)

Magnolia (1999)

Punch-Drunk Love (2002)

There Will Be Blood (2007)

The Master (2012)

Kratki filmovi:

The Dirk Diggler Story (1987)

Cigarettes and Coffee (1993)

Flagpole Special (1998)

Couch (2002)

Muzički spotovi:

"Try" by Michael Penn (1997)

"Across the Universe" by Fiona Apple (1998)

"Fast as You Can" by Fiona Apple (1999)

"Save Me" by Aimee Mann (1999)

"Limp" by Fiona Apple (2000)

"Paper Bag" by Fiona Apple (2000)

"Here We Go" by Jon Brion (2002)

Podeli:



Preporucujemo

Nova knjiga na temu AI-a: „200 ideja kako zaraditi uz...