•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pavle Vuisić, genijalni naturščik

Veliki srpski i eksjugoslovenski filmski glumac Pavle Vuisić (1926-1988) rođen je na današnji dan 1926. godine.

Vuisić je bio "vulkan glume, života i snage", kako ga je opisao veliki američki glumac i reditelj Orson Vels.

Već u prvom filmu "Čudotvorni mač" nametnuo se neobično snažnom glumačkom ličnošću, koja je potom obeležila više od sto filmova i mnoštvo TV serija i drama, poput kultnih "Šešir gospodina Vujića", "Više od igre" i "Kamiondžije".

Najpoznatiji filmovi u kojima je igrao populari Paja su: "Ko to tamo peva", "Sjećaš li se Doli Bel?", "Otac na službenom putu", "Maratonci trče počasni krug", "Hajka", "Kampo Mamula", "Dim", "Mačak pod šljemom", "Parče plavog neba", "Žeđ", "Horoskop", "Inspektor", "Sam", "Pogon B", "Kad čuješ zvona", "Događaj", "Konjuh planinom"...

Uprkos činjenici da nije bio školovan glumac, Pavle je postao jedan od najvećih filmskih umetnika Srbije koji je tokom svog glumačkog veka odigrao više od sto uloga.

Međutim, i pored svog talenta, retko je dobijao glavne uloge. Neke njegove kolege navode da Pavle nije ni želeo takve uloge.

Ljudi koji su ga poznavali kažu da je umeo da odbije i najbolju ponudu za film kako bi ostao na svojoj barci i uživao pored Save ili bi odlazio u svoje omiljene kafane.

U leto 1988. otkriveno je da je obolio od karcinoma. Glumac se sa ovom opakom bolešću borio tri meseca i preminuo u svojoj šezdeset drugoj godini.

Njegova poslednja želja je ispoštovana, pa niko od kolega nije prisustvovao sahrani. Otišao je u tišini. Bez pompe.

Pavle Vuisić je ostavio dubok trag u filmskoj umetnosti u kojoj je bio maestralan, iako je prezirao publicitet koji mu je ona donosila.

Sahranjen je na beogradskom Novom groblju u Aleji velikana u porodičnoj grobnici od belog mermera.

Podeli:



Preporucujemo