•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pera Detlić napunio 80 godina

Nestašni Pera Detlić na svetsku scenu crtanih filmova stupio je 25. novembra 1940. godine, kao gostujući lik Endi Pandi u filmu „Kuc, kuc“. Od tada, svakim danom i sve više osvajao je srca mališana, ali i njihovih roditelja.

Njegova priča počela je na medenom mesecu bračnog para Voltera Lenca i Grejs Steford. Naime, njima je prve dane braka zagorčavao dosadni i uporni detlić, što im je dalo ideju da baš prve zajedničke muke pretvore u crtani film.

Lenc je svoje delo predstavio publici 25. novembra 1940. godine, a kako su crtani filmovi u to vreme pravljeni za bioskopsko prikazivanje, Pera u svojim nestašlucima nije bio sputan „manirima“ dostojnim televizije.

Njegov lik i izgled su vremenom evoluirali i menjali se, od lude, iritantne ptice, Pera je vremenom postao prefinjeni detlić, prava dobrica.

Peri Detliću je glas u početku pozajmljivao glumac Mel Blank, a kasnije Volterova žena Grejs. Melov glas je ipak ostao u uvodnoj špici, kada Pera kaže „Pogodi ko sam?“ (Guess who?).

Sedam godina nakon premijere, Pera Detlić je dobio i svoju prvu tematsku kompoziciju koja je, naravno, sadržala njegov čuveni, zarazni smeh. Ova kompozicija, prvi put upotrebljena 1948. godine, postala je prva i jedina numera iz nekog crtanog filma koja je nominovana za Oskara za najbolju filmsku muziku.

Kako se postepeno gasila era prikazivanja crtanih filmova u bioskopima, Pera Detlić je prelazio na televiziju.

Prvi Šou Pere Detlića na malim ekranima je prikazan 1957. godine. Ipak, zahvaljujući svojoj popularnosti, Pera je punio bioskopske sale sve do 1972. godine, kad je Lenc zatvorio svoj studio zbog sve većih producentskih troškova, a popularni detlić se u potpunosti preselio na televiziju.

Osim epiteta omiljenog detlića, koji ponosno nosi već 80 godina, Pera Detlić poseduje i zvezdu na poznatom Bulevaru slavnih.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...