•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

"Pesnik tuge" bio inspirisan boemštinom - nastavljeno snimanje "Tome"

Posle više od godinu dana priprema, snima se film "Toma" o najvećem boemu među pevačima narodne muzike, Tomi Zdravkoviću. U režiji Zorana Lisinaca i produkciji Telekoma, snima se priča o vremenu i životu kada su umetnici i velikani stvarali inspirišući jedni druge.

Pedesetih, kada je odlazak u kafanu bio umetnički doživljaj, on je bio bio simbol beogradskih.

O Tomi Zdravković su pisane knjige, podizani su mu spomenici, a sada se radi romantični biografski film.

Pesnika tuge, kako su ga zvali, u ovoj priči oživeće Milan Marić. Uz njega, u ulozi Silvane Armenulić, gledaćemo Tamaru Dragičević.

"Mislim da smo baš danas tačno na polovini snimanja i da nas čeka druga polovina plovidbe zvane Film o Tomi. Kompleksan je film, pokriva ogroman deo njegovog života, 30 godina, od samog starta njegove karijere, pa do smrti i sve ono što se između toga izdešavalo, a mnogo toga se izdešavalo", kaže glumac Milan Marić koji tumači ulogu Tome Zdravkovića.

Pevao je sve. Narodne, zabavne, starogradske, francuske šansone i italijanske kancone.

Crpio ih je iz svog života, a sa papira prenosio na svoju publiku. Voleli su ga svi.

"Mi smo se od početka opredelili da pravimo jednog Tomu Zdravkovića koji će biti naš, i koga smo mi iskreirali iz svih podataka i činjenica koje smo imali, legendi koje su najobimnije, i nekog našeg pristupa kako mi njega doživljavamo", rekao je Dragan Bjelogrlić, producent filma.

Njegova muzika postala je evergrin. A hitovi i danas nezaobilazni u kafanama.

Kafane u kojima je Toma najviše volio da pjeva upravo su bile na Skadarliji, a to vreme obeležili su i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, Kemala Montena.

(RTS)

Podeli:



Preporucujemo