•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Petar Banićević (1930 - 2006)

Petar Banićević (Nikšić, 8. februar 1930 - Beograd, 4. septembar 2006) je bio srpski glumac.

Dobitnik je nagrade Raša Plaović 1988. i 2001. godine.

Petar Banićević je rođen u Nikšiću 8. februara 1930. godine. Glumu je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Raše Plaovića. Bio je član Narodnog pozorišta od 1954. godine i ostvario preko pedeset uloga. Glumio je i u TV serijama i filmovima među kojima su: Biće skoro propast sveta, Sutjeska i Snovi, život i smrt Filipa Filipovića.

Bavio se pedagoškim radom petnaest godina. Izveo je pet glumačkih generacija na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i vodio glumačku klasu na Akademiji umetnosti Braća Karić u Beogradu.

Umro je 4. septembra 2006. u Beogradu. Komemoracija je održana u Narodnom pozorištu 8. septembra 2006. a kremacija istoga dana na Novom groblju u Beogradu.

Filmografija:
1950.-te
1959. Mati

1960.-te
1960. Drug predsednik centarfor
1960. Bolje je umeti
1961. Vojnik sa dva imena
1963. Čovek i zver
1964. Hm!
1964. Službeni položaj
1965. Bolnička soba
1965. Jadni moj Arbat
1966. Crni sneg
1966. Ljudi i papagaji
1967. Dve stolice i pozadina
1967. Optimistička tragedija
1967. Arsenik i stare čipke
1967. 104 strane o ljubavi
1967. Sedam Hamleta
1967. Gorke trave
1967. Krug dvojkom
1967. Bomba u 10 i 10
1968. Švabica
1968. Biće skoro propast sveta, nek' propadne nije šteta
1968. Prevara iz ljubavi
1968. Stubovi društva
1968. Kad golubovi polete
1969. Snaha

1970.-te
1970. Li Harvi Osvald
1970. Slučaj Openhajmer
1970. The Twelve Chairs
1971. Veliki posao
1971. Sve od sebe
1971. Nirnberški epilog
1971. Čedomir Ilić
1972. Poraz
1972. Čovek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu
1972. Sami bez anđela
1972. Savonarola i njegovi prijatelji
1972. Sarajevski atentat
1972. Paljenje Rajhstaga
1973. Proslava
1973. Sutjeska
1974. Užička Republika
1974. Kapetan Mikula Mali
1975. Nora
1976. Vojnikova ljubav
1977. Mizantrop
1978. Španski zahtev
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Slom
1979. Prva srpska železnica

1980.-te
1980. Krvava svadba na Brzavi
1980. Kotorski mornari
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića
1982. 13. jul
1982. Živeti kao sav normalan svet
1983. Licem u lice u Napulju
1984. Učiteljica
1984. Banjica (TV serija)
1986. Odlazak ratnika, povratak maršala
1986. Bal na vodi
1988. Vuk Karadžić
1988. Četrdeset osma - Zavera i izdaja
1989. Najbolji
1989. Drugarica ministarka

1990.-te
1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove
1991. Boje slepila
1991. Teatar u Srba
1991. Bolji život 2
1992. Povratak Vuka Alimpića
1993. Tri karte za Holivud
1993-1994. Srećni ljudi
1995-1996. Srećni ljudi 2
1996. Gore dole
1999. Morte di una ragazza perbene

2000.-te
2004. Karađorđe i pozorište

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Porodični dan u Cineplexx Niš bioskopu u nedelju, 8. maja
Predstavljeni Srpski takmičarski program, Beldocs Industry...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 5. maja do 11. maja
Izabran novi Doktor Hu
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 12. do 18....
ZVEZDE MARVELOVOG FILMA „DOKTOR STREJNDŽ U MULTIVERZUMU...
Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u Bioskopu Balkan
ITALIJANSKA PRIČA O TRI PORODICE – FILM „TRI SPRATA“...
Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstavili rezultate...
„BAZ SVETLOSNI“ I NAJNOVIJI TREJLER STIŽU PRED PUBLIKU...
XR izlozba: Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u...
Hrana kao večna inspiracija – Najpoznatiji „foodie“...
17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA...
Sutra počinje Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala
„AVATAR: PUT VODE“ (AVATAR: THE WAY OF WATER) –...
Sutra počinje "Kustendorf"
Izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz...
Tribina o filmu „Leto kada sam naučila da letim“
Nova izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena:...
„DOKTOR STREJNDŽ U MULTIVERZUMU LUDILA“ OD DANAS U...
Nišville danas obeležava svetski Dan Džeza u Nišu i...
Uloge u kojima ste voleli Benedikta Kamberbača
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 5. do 11. maja
BELDOCS predstavlja selekciju VATROMET
BELDOCS - prodaja ulaznica od danas na svim lokacijama
22 umetnika i umetnica iz Srbije i 12 iz inostranstva na...
Najava specijalnog programa 15. Beldocs festivala: Žena...
Otvorena izložba „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 5. do 11....
"Priče iz Drugog rata" Aleksandra Zografa