•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pirates of Silicon Valley (1999)

Na univerzitetu Berkeley 1971. studenti Steve Jobs (N. Wyle) i Steve Wozniak (J. Slotnick), obojica hipiji, počinju se interesovati za kompjutere. Tri godine kasnije na univerzitetu Harvard studenti Bill Gates (A. M. Hall) i Paul Allen (J. Hopkins) takođe se oduševljavaju kompjuterima i posvećuju im se. Na Berkeleyju 1976. Jobs i Wozniak predstavljaju prvi PC i odmah primaju narudžbine za prodaju pedeset komada. To je početak uspona njihove novoosnovane firme Apple, čije je prvo sedište u garaži. Godinu dana kasnije Gates i Allen otvaraju prvu kancelariju Microsofta u Albuquerqeu, glavnom gradu New Mexica.

Iste godine, na kompjuterskom sajmu u San Franciscu, dolazi do velikog buma Appleovih personalnih računara i Jobs i Wozniak počnu da sarađuju sa velikom kompanijom Xerox. Nekako u isto vreme Gates i Allen nude IBM-u softwerski operativni sistem DOS. Ponesen silnim uspehom, Jobs, koji sebe doživljava kao vizionara, postaje sve arogantniji i egoističniji, pa ga najbliži saradnik Wozniak na kraju napušta. Jobs postiže veliki uspeh novim tipom kompjutera, Macintoshom, ali o glavu mu se obija saradnja sa Microsoftom, koji je u to vreme mnogo manja i slabija kompanija. Lukavi Bill Gates prepoznaje potencijale nove kompjuterske grafike Xeroxa i Applea, i počinje da razvija vlastiti software - Windows.

Veći je naglasak na liku Stevea Jobsa, delimično se prati i njegov privatni život, ambivalentni odnos prema vanbračnoj ženi i kćeri. Jobs je pokazan vrlo kritički, kroz vizuru lika Stevea Wozniaka koji je i narator. Ne osporava se njegovo silno nadahnuće, zanos i vizija, ali u prvom su planu nezgodne strane njegovog karaktera koje su ga na kraju dovele do kraha. Sa druge strane Bill Gates je prikazan kao tajanstveni, izuzetno marljivi štreber koji je svoje kvalitete, oslanjajući se na načelo "tiha voda breg roni", iskoristio do maksimuma i pametno koristeći informacije o konkurenciji sproveo revoluciju u informatičkoj tehnologiji i komunikaciji, pri čemu je postao i najbogatiji čovek na svetu.

NNT
Žanr:biografski, drama
Godina:1999
Reziser:Martyn Burke
Scenario:Paul Freiberger, Michael Swaine
Uloge:Anthony Michael Hall, Noah Wyle, Joey Slotnick
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 3 nominacije
Studio:Turner Network Television (TNT)
Zemlja:United States
Website:/www.tnt.tv/movies/tntoriginals/pirates/frame_index.htm
Jezik:Engleski
Trajanje:95 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...