•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Planes, Trains & Automobiles (1987)

Pitajte bilo koga koji je njihov omilјeni film Johna Candya i verovatno će vam reći: “Planes, Trains and Automobiles”. Ovaj film, zajedno sa možda „“Only the Lonely”, bio je jedan od retkih primera Candy-evih pravih stripovskih darova: njegove topline, šarma, sunčanog raspoloženja i iskrena otvorena suočena iskrenost. Candy je uvek bio prisutan na ekranu, ali nažalost, snimio je puno loših filmova.

Teško je poverovati da John Candy-a nema više od dve ipo decenije. Možda poput Richard Pryor-a, njegove ko-zvezde u filmu “Brewster’s Millions”, film jednostavno nije bio pravo vozilo za ovog velikog nežnog diva medu glumca. Dok je Pryor uspevao da ponekad izbegne obrasce loših filmova i prikaže njegovu genijalnost na celuloidu u recimo “Blue Collar” i njegovim koncertnim spotovima, Candy je bio večno ukopan u nepristojne komedije, filmove poput “Volunteers,” “Armed and Dangerous,” “Who’s Harry Crumb?” ali sa “Planes, Trains and Automobiles” i sa likom Del Griffith-a, Candy je dao svoj najbolјi nastup u svom najbolјem filmu.

Kada se Candy prodavač prstena za tuširanje prvi put sretne sa Steve Martin-om, on ne ostavlјa baš dobar utisak. Krade Martin-ovu kabinu, i onda kad nalete jedan na drugog na LaGuardia aerodromu, Martin proključa kada ga vidi, da bi kasnije otkrio da je prebačen iz prve klase u sedište pored Candy-a. Martin samo želi da iz LaGuardia dođe u O'Hare i vrati se kući njegovoj porodici pre praznika, ali ubrzo postaje očigledno da su on i Candy diabolički predodređeni da na putovanje zajedno krenu.

Problem sa Del-om su njegove šale - tako su loše. Koliko loše? Martin bi radije umro nego da mora da čuje još jednu. Još gore. Kaže Candy-u da bi radije pohađao seminar o osiguranju nego da čuje još jedan vic. Candy-ev problem sa šalama je što on jednostavno ne može da smisli poentu vica. Toliko je lјubazan da iritira, a Martin izgleda kao da će da mu se desi nervni slom ako mora da provede još jedan dan sa tim momkom. Ali sudbina ih je zarobila zajedno.

Najveći smeh u “Planes, Trains and Automobiles”, i onaj najpoznatiji je onaj kada su Candy i Martin zaroblјeni u motelskoj sobi zajedno, gde trpe najnegodniju socijalnu situaciju koju dva muškarca ikada mogu da dožive. Smešno je, ali ono što se desi pre je zaista dirlјivo. Candy koristi njegove veze u poslu sa prstenom za tuširanje da bi dobio poslednju sobu. Tako je šarmantan, ali oni tada otkriju da postoji samo jedan krevet, a reakcija na Martin-ovom licu je zaista smešna; tada on oseti nešto čudno na njegovoj zadnjoj strani i nasmejemo se, praćen nekim čudnom smešnim istraživanjem duše.

Ovde, u motelskoj sobi, Martin to gubi i izlazi na dugačak govor, gde ukazuje na Candy-ve mane jednu po jednu, dok Candy samo stoji, na ivici suza. Ovo je najbolјa gluma Candy-a koju je ikada uradio. Toliko ga boli to što mu Martin kaže da se i Martin oseća povređeno. Candy samo želi toliko da ugodi lјudima (verovatno je to neophodno u poslu sa tušem) da se neizbežno previše trudi i čini lјude ogorčenima. Na kraju se njih dvoje poštuju i možda osećaju neku lјubav.

Ovo je veoma dirlјiv film, ali je takođe vrlo smešna komedija. Postoji trenutak nakon „sramotne scene“ gde njih dvoje samo stoje tamo u užasu, a zatim probijaju u neko monotono čavrlјanje o vremenu i fudbalu. Postoji pogled na Candy-ev donji veš u kupatilu koji visi pred Martin-ovim zapanjenim očima. Pronašli su automobil koji toliko ostavlja dima iza sebe da daje novo značenje pojmu „autoput do pakla“.

Možda ovaj film, koji je prerastao u praznični klasiku, dotiče toliko mnogo lјudi zbog emocionalne dubine Candy-evog karaktera. Otkrivamo nešto veoma tužno o njegovom liku pri kraju filma, a možda ovde gledamo u Candy-a, čoveka. Pogledajte Candy-eve poslednje nastupe i videćete određenu melanholiju koja je upala u njegove predstave, za razliku od dela Dudley Moore-a. Kod oba glumca mogli ste da vidite određenu tugu. Imamo osećaj da je Candy možda izmamio sve one hrome komedije u kojima je bio zaroblјen. “Planes, Trains and Automobiles” prikazuju Candy-ev skriveni komični genijalizam. To je sjajna komedija, a takođe i duboko dirlјiva ljudska drama. Iza zvezde “Uncle Buck” skrivao se vrlo fini glumac.

Žanr:komedija, drama
Godina:1987
Reziser:John Hughes
Scenario:John Hughes
Uloge:Steve Martin, John Candy, Laila Robins
Uzrast:PG
Award:1 nominacija
Box office:49.5M
Studio:Paramount Pictures, Hughes Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo