•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Počelo snimanje prvog igranog filma u produkciji RTRS

Snimanje kadrova prvog igranog filma u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) "Uzdah na krovu" započelo je na lokaciji univerzitetskog kampa u Banjaluci.

Film predstavlja master rad studenata Akademije umetnosti u Banjaluci, Biljane Ševa i Draška Gajića. Snima se po istoimenom romanu Mihajla Orlovića, a u režiji Igora Tešića.

"Uzdah na krovu", u kojem glavne uloge tumače Renata Agostini i Vladimir Blanić, film je o bračnom paru koji beži od gradske buke i vreve u mirnije krajeve, u potrazi za svojim unutrašnjim spokojstvom i tišinom.

"Ideja filma je da se na komičan način prikažu suštinski problemi, koji su svakodnevno prisutni kod svakog pojedinca", otkriva Gajić.

Dodaje da svaki od likova ima svoje razloge za odlazak.

"To je beg od stvarnog i realnog života u svet iluzija i fikcije. Oni nesvesno ulaze u taj svet, svet svojih maštanja i požuda, gde sreću nove likove koji, takođe, iz svojih realnih života nesvesno ulaze u istu fikciju. U fikciji su pronašli ono što nisu u stvarnim životima. Na kraju fikcija i iluzija nestaju, ali ne i ono što su likovi našli u toj iluziji, to ostaje zajedno sa njima, u njihovim realnim životima", pojašnjava Gajić.

Kada je nastajao roman "Uzdah na krovu", njegov autor Mihajlo Orlović ističe da nije ni slutio da će roman doživeti i ekranizaciju.

"Roman sam stvarao sam, a sada je u rukama onih koji žele da ga pretvore u sliku. To me čini izuzetno srećnim i gorim od želje da vidim kako će film izgledati", kaže Orlović.

Luka Kecman, dekan Akademije umetnosti u Banjaluci (AUBL), rekao je da film predstavlja rezultat saradnje RTRS i AUBL, koja traje od samog nastanka Akademije, i istakao značaj koji RTRS pruža toj ustanovi u finansijskom i tehničkom smislu.

"Ovim filmom se stvara izuzetno dobar kadar za razvoj ove vrste programa koji RTRS treba da obezbedi svojim gledaocima. Ovaj projekat se već dugo čeka, a naši radnici su i inicijatori nastanka ovog dela," poručio je Goran Vučić, direktor Medija centra RTRS, istakavši takođe značaj projekta.

Planirano je da snimanje filma traje do 13. juna na više lokacija u Banjaluci, a njegova premijera može se očekivati tokom jeseni.

Ekipa

Glumci: Renata Agostini, Velimir Blanić, Branko Janković, Đurđa Vukašinović, Dragoslav Medojević, Radenka Ševa, Nataša Ivančević, Drago Vejinović, Željko Erkić, Zlatan Vidović...

Režija: Igor Tešić

Montaža: Biljana Ševa, RTRS

Direktor fotografije: Draško Gajić, AUBL

Produkcija: Radio-televizija Republike Srpske

Koprodukcija: Akademija umetnosti Univerziteta u Banjaluci

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...