•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Počinje trka za “Zlatnu palmu”

Najuglednija smotra filma na svetu, 66. međunarodni filmski festival u Kanu počinje večeras projekcijom "Velikog Getsbija" Baza Lurmana, a završava 26. maja dodelom "Zlatne palme" najboljem filmu.

Tokom 11 dana na festivalu će biti prikazano stotine filmova. U zvaničnoj selekciji biće prikazana 52 dugometražna filma, a 20 ostvarenja takmičiće će se za prestižno priznanje, među kojima je najviše filmova iz SAD i Francuske. Brojne holivudske zvezde prošetaće crvenim tepihom, dok će filmski profesionalci kupovati i prodavati naslove u nadi da će baš oni biti vlasnici sledećeg filmskog hita.

Članove žirija čine poznate ličnosti, sa predsednikom Stivenom Spilbergom na čelu i svetskim glumcima, kao što su Nikol Kidman, Leonardo Dikaprio, Robert Redford i Marion Kotijar.

Predsednik žirija, reditelj i producent Stiven Spilberg, već je najavio kakve filmove voli, a to su "ostvarenja koja primoravaju čoveka da radi kako bi se osetilo zadovoljstvo".

Iako nije u konkurenciji za "Zlatnu palmu", film Baza Lurmana "Veliki Getsbi", realizovan u 3D animaciji i sa Leonadom Dikaprijem u glavnoj ulozi, svakako će biti u centru pažnje.

Ovo je treća filmska verzija istoimenog kultnog romana Frensisa Skota Ficdžeralda, koji ga je delom napisao upravo u Sen Rafaelu, kod Kana.

Sa posebnim zanimanjem očekuje se novi film braće Koen, koji su snimili muzičku dramu "Inside Llewin Davis". U konkurenciji za nagradu je "Only God Forgives", Danca Nikolasa Vindinga Renfa. U takmičarskom programu biće prikazan i poslednji film Stivena Soderberga "Behind the Candelabra" u kojem Majkl Daglas igra Liberačija, a Met Dejmon njegovog ljubavnika.

Francusku ekipu predvodi kultni Roman Polanski sa ekranizacijom pozorišnog hita "Venera u krznu" Dejvida Ivesa, dok se filmom "Mlada i lepa" predstavlja Fransoa Ozon. U trci za "Zlatnu palmu" je i Iranac Asgar Farhadi sa filmom "Prošlost". Novim trilerom "Štit od pruća" predstavlja se japanski klasik Takaši Mike, a njegov zemljak Kirokazu Kore-eda predstavlja film "Kakav otac - takav sin".

U okviru specijalnih projekcija biće prikazan film četiri indijska režisera "Bombay Talkies" sa bolivudskim zvezdama Amirom Kanom i Amitabom Bahčanom. Sto godina Bolivuda slavi se kroz četiri priče u filmu.

U selekciji "Izvestan pogled", posvećenoj mladim autorima, biće prikazan novi film Sofije Kopola "The Bling Ring", sa zvezdom filmova o Hariju Poteru Emom Votson u glavnoj ulozi. Zasnovan na istinitim događajima, film je priča o grupi tinejdžerki opsednutih slavom koje upadaju i pljačkaju domove poznatih.

66 - Filmski festival u Kanu

11 - dana trajanja festivala

52 - filma u zvaničnoj selekciji

20 - filmova u borbi za "Zlatnu palmu"

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....