•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pocketful of Miracles (1961)

Džep pun čuda (engl. Pocketful of Miracles) je američka filmska komedija iz 1961. sa Beti Dejvis i Glenom Fordom u glavnim ulogama, i poslednji film reditelja Frenka Kapre.

Dejv je moćni njujorški biznismen, koji svakoga dana kupi po jednu jabuku od siromašne ulične prodavačice Eni. Smatra da mu njene jabuke donose sreću, te između njih dvoje godinama postoji prijateljstvo. Jednog dana je pronalazi veoma zabrinutu i tužnu, a kada je upita šta je razlog za to, saznaje da Eni ima ćerku u Evropi i da misli da je njena majka ugledna aristokratkinja. Sada kada se udaje, želi da dođe u Njujork i konačno upozna majku. Na nagovor svoje devojke Kvini Martin, Dejv odluči da od Eni napravi damu.

Za ulogu Dejva su razmatrani Frenk Sinatra, Kirk Daglas, Din Martin i Stiv Makvin, dok je uloga Eni „Jabuke“ ponuđena Ketrin Hepbern, Širli But, Džin Artur i Helen Hejz. Ford je insistirao da ulogu dobije Beti, te da tako pokušaju da osnaže njenu poljuljanu karijeru. Bio joj je jako zahvalan što ga je 1936. godine progurala u Holivudu, zatraživši da glumi pored nje u filmu Ukradeni život.[1] Ipak želeo je da najveću sobu i garderobu dobije njegova devojka, Houp Lang. Dejvisova se tome žestoko usprotivila, i uspela da dobije željene prostorije, što je izazvalo neznatne nesuglasice. Kapra je jedva dočekao postprodukciju, jer su brojne i učestale glavobolje posle snimanja, postale svakodnevnica.

Saznavši da je Ford izjavio da je Beti dobila ulogu zahvaljujući njegovoj intrvenciji, glumica je odbrusila: „Ko je taj kučkin sin koji mi je navodno pomogao da se vratim na filmsko platno!? To govno mi ne bi pružilo ruku ni da sam upala u kanalizaciju!“ Glumičina zarada od filma je iznosila 100.000 dolara, što je za taj period u njenoj karijeri bila pozamašna suma.

Film je nominovan za tri Oskara, u tehničkim kategorijama, dok je Ford osvojio Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u komediji. Dejvisova je pak bila nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Mišljenja kritičara su bila podeljena. Danas uglavnom vlada mišljenje da je to solidan film za praznično veče.

Žanr:komedija, drama
Godina:1961
Reziser:Frank Capra
Scenario: Hal Kanter
Uloge:Glenn Ford, Bette Davis, Hope Lange
Uzrast:NR
Award:2 osvojene
Studio: Franton Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:136 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu