•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Point of No Return (The Assassin) (1993)

U grupi narkomana koji jedne noći krenu u oružanu pljačku apoteke je i bezobzirna ovisnica Maggie Hayward (B. Fonda), psihički nestabilna devojka prilično spretna u rukovanju pištoljem. Nakon što planirana pljačka pođe po zlu, u sukobu sa policijom poginu svi osim Maggie, koja hladnokrvno ubije jednog policajca. Kad devojku uglavnom nesvesnu zbivanja oko sebe uskoro osude na smrt, zagonetni Bob (G. Byrne), šef tajne vladine organizacije, inscenira Maggieno lažno pogubljenje i odluči da joj pruži još jednu priliku.

Naime, Bob devojku drži sposobnom za obavljanje najzahtevnijih i najopasnijih zadataka, ali joj predloži da postane vladin profesionalni ubica. Ona pristane na tu pogodbu jer joj je alternativa smrt. Nakon neuspelog pokušaja bega prihvati složeni program obuke, u sklopu koga je iskusna i autoritativna Amanda (A. Bancroft) uči lepom ponašanju.

Nekoliko meseci kasnije Bob saopšti Maggie da je njena obuka završena, i da je u ime toga časti večerom u elitnom restoranu. Umesto romantične večere uz sveće Bob iznenađenoj Maggie otkrije da je reč o njenom prvom zadatku. Nakon što uspešno obavi probnu akciju, dobija novi identitet, seli se u Los Angeles, odakle će prema Bobovim instrukcijama učestvovati u opasnim akcijama...

Tri godine nakon što je poznati francuski reditelj Luc Besson (Podzemlje, Veliko plavetnilo, Leon profesionalac, Peti element, Jovana Orleanka, Arthur u zemlji Minimoya), tokom osamdesetih jedan od najznačajnijih francuskih i evropskih filmadžija, snimio intrigantnu i stilizovanu dramu "Nikita", prema mnogima njegovo najuspešnije delo, čelnici moćnog holivudskog studija Warner Bros. odlucili su se na američku realizaciju.

Režiju su poverili pouzdanom Johnu Badhamu (Groznica subotnje večeri, Zaseda, Ptica na žici, Na težak način, Druga zaseda, Slobodan pad, U delicu sekunde, Incognito, TV serija Ulice San Francisca), reditelju koji se tokom prve polovine osamdesetih proslavio atraktivnim naslovima "Plavi grom" i "Ratne igre", i koji je za rad na TV serijama The Law i The Bold Ones: The Senator osvojio nominacije za nagradu Emmy. Prihvativši se adaptacije Bessonova remek-dela, Badham i njegovi scenaristi R. Getchell (Alice više ne stanuje ovde, This Boy´s Life, Klijent) i A. Seros (Specijalista) odlučili su da naprave kopiju sjajnog filma, sa razlikama u holivudskoj glumačkoj postavi i engleskom jeziku. Uz efektnu Badhamovu režiju zanimljiv je i naznačeni ljubavni trougao, koji čine slojevito profilisana (anti)junakinja, njen mentor iz vladine agencije, koji sa devojkom uspostavlja svojevrsni pigmalionski odnos i senzibilni mladić koji se iskreno zaljubi u nju.

Devojku glumi B. Fonda (Skandal u Hollywoodu, Kum 3, Doc Hollywood, Samci, Zla smrt 3: Vojska mraka, Mali Buda, Gradonačelnik, Dodir, Jackie Brown, Jednostavan plan), do sada dva puta nominovana za Zlatni globus, a partner joj je harizmatični G. Byrne (Excalibur, Mač kralja Arthura, Millerovo raskršće, Male žene, Privedite osumnjičene, Mrtav čovek, Nasilju je kraj, Čovek sa gvozdenom maskom, Stigmata, Početak kraja) i markantni D. Mulroney (Mladi revolveraši, Opasne devojke, Život u zaboravu, Imitator, Kansas City, Moj dečko se ženi, Gospodin Schmidt, Porodična stvar).

U sporednoj ulozi nastupa slavna i danas nažalost pokojna oskarovka A. Bancroft (Vruća sedla, Zatvorenik Druge avenije, Čovek slon, Biti ili ne biti, Agneza božja, Ljubavni napitak broj 9, Pakost, Gospodin Jones, Lovac na sunce, G.I.Jane, Velika očekivanja), sigurno najpoznatija po ulozi u kultnoj drami "Diplomac" Mikea Nicholsa.

Filmsku muziku potpisuje Hans Zimmer (Kišni čovek, Kralj lavova, Sveštenikova žena, Bolje ne može, Tanka crvena linija, Princ Egipta, Gladijator, Nemoguća misija 2, Pearl Harbor, Hannibal), cenjeni autor takode nagrađen Oscarom.

Nikita na hollywoodski način, ukratko.

NNT
Žanr:akcija, krimi, drama
Godina:1993
Reziser:John Badham
Scenario:Luc Besson, Robert Getchell
Uloge:Bridget Fonda, Gabriel Byrne, Dermot Mulroney
Uzrast:R
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski, francuski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....