•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pola veka filma 'Skupljači perja'

"Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti, dopusti da budem Ciganin, dopusti da sam izaberem jedan od puteva - put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka ili put smrti u susret sa tobom", govorio je Aleksandar Petrović, koji je pre 50 godina snimio kultni film "Skupljači perja".

"Skupljači perja" je prvi film koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život, prvo ostvarenje u kome Romi govore svojim jezikom.

U anketi, koju je 1979. godine sproveo Institut za film među jugoslovenskim filmskim umetnicima i kritičarima, "Skupljači perja" proglašen je najboljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije.

"Skupljači perja" o životu Roma na severu Vojvodine, u kome igraju Bekim Fehmiu, Velimir Bata Živojinović, Olivera Vučo, Gordana Jovanović, Mija Aleksić, smatra se jednim od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte.

Povodom pola veka kultnog ostvarenja Aleksandra Petrovića, Muzej Jugoslavije, u saradnji s kompanijom "Avala film Way" i Jugoslovenskom kinotekom, organizuje izložbu i projekciju tog filma.

U holu ispred bioskopske sale kustoskinja Jovana Nedeljković i muzejski savetnik Momo Cvijović pripremili su postavku na kojoj će publika moći da vidi šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, originalni plakat filma, televizor koji u jednoj sceni filma nosi glavni glumac, autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli, kada su se Tito i Jovanka Broz susreli sa glumcima iz filma 26. jula 1967.

Tanjug
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...