•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ponovo radi Sala srpskog filma u beogradskoj Kombank dvorani

Nakon prekida, prouzrokovanog dobro poznatim pandemijskim razlozima, ponovo u punom kapacitetu radi Sala srpskog filma u Kombank dvorani u samom centru glavnog grada naše zemlje. Ova sala je, podsećamo, uspostavljena sa ciljem celodnevnog prikazivanja iskljuÄivo nekomercijalnih srpskih filmova i filmova srpskih manjinskih koprodukcija.

ReÄima Gordana Matića, direktora Filmskog centra Srbije, „U Sali srpskog filma, posetioci mogu da vide filmove na engleskom, dokumentarce koji veoma retko uÄ‘u u distribuciju, kao i filmove iz manjinskih koprodukcija, koji se obiÄno ne prikažu nigde osim u Beogradu“.

Pokretanjem saradnje izmeÄ‘u Filmskog centra Srbije i Kombank Dvorane za publiku se otvorila mogućnost da radnim danima, ali i vikendom i praznicima pogleda srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život. U sklopu ove misije svakog dana biće prikazana po tri filma u tri veÄernja termina.

Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, prikiom pokretanja ovog projekta sredinom februara ove godine poruÄila je da je ovaj poduhvat samo deo sprovoÄ‘enja digitalizacije bioskopa u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom kulture. „Jedna smo od zemalja koja je na vrhu u procentima bioskopa koji su digitalizovani i spremni za prikazivanja novih filmskih formata. Kombank dvorana će biti samo jedna u mreži sprskih bioskopa koji će prikazivati srpski film“, rekla je tada Trivan i dodala da će Sala služiti i u procesu pravljenja filma.

Tokom dana pred nama, preciznije u periodu izmeÄ‘u 15. i 21. oktobra, na repertoaru Sale srpskog filma u beogradskoj Kombank dvorani su sledeća ostvarenja: dugometražni dokumentarni film Okupirani bioskop rediteljke Senke Domanović, celoveÄernji rumunsko-srpsko-belgijski film Vojnici. PriÄa iz Ferantija Ivane Mladenović, srpski dugometražni igrani film Revolt u režiji Aleksandra Rajkovića.

Okupirani bioskop Senke Domanović je još jedan u dugom nizu novih dokumentartaca Äiji je nastanak podržao Filmski centar Srbije, a bavi se sveobuhvatnim društvenim fenomenom okupacije prestoniÄkog bioskopa „Zvezda“. Film prati mlade aktiviste i dogaÄ‘aje tokom okupacije, od 2014. godine, pa na dalje. U filmu se pojavljuju/uÄestvuju: Mina Äukić, Luka Bursać, Kosta Ristić, Hana Selimović, Ivan Velisavljević, Dobrica Veselinović, Iva ÄŒukić, Milanka Beba Janošević, Ivan Zlatić, Radomir Lazović, Nebojša Radošević, SrÄ‘an KeÄa, Marko Aksentijević i drugi.

Film Vojnici. PriÄa iz Ferantija Ivane Mladenović, srpske rediteljke koja radi u Rumuniji, film nastao kao koprodukcija Rumunije, Srbije i Belgije, a premijerno je predstavljen na prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Sinopsis otkriva sledeće: ÄŒetrdesetogodišnji Adi, mladi antropolog koga je nedavno napustilÄa devojka, seli se u Ferentari, najsiromašniji kraj Bukurešta, kako bi napisao studiju o manele muzici, pop muzici tamošnje romske zajednice. Dok istražuje tu svoju temu, on sreće Albetrta, Roma i bivšeg osuÄ‘enika koji obećava da će mu pomoći. Uskoro, njih dvojica otpoÄinju romansu u kojoj Adi Albertu puni glavu malo verovatnim planovima da će pobeći od siromaštva dok mu Alberto uzvraća fino sroÄenim izjavama ljubavi. Kada ponestane novca, njih dvojica shvataju da su zartobljeni u stanu gde vole i koriste jedan drugog u igri potrebe i moći u kojoj ne može biti pobednika.

PriÄa filma Revolt Aleksandra Rajkovića prati grupu beogradskih gubitnika, mladića bez perspektive, koji nezadovoljni svojim životom odluÄuju da podignu revoluciju. U ovoj drami sa elementima komedije, mladi se pozivaju na pobunu, buÄ‘enje i promenu svog života. Do sukoba dolazi na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon Äega upadaju u Skupštinu Srbije za vreme zasedanja. Kako strani mediji prenose ove dogaÄ‘aje, tako se prenosi i ideja revolta meÄ‘u mladima širom sveta.

U filmu Revolt gledaćemo: Milan VuÄković, Ivan Zekić, Bojan Krivokapić, Pavle Jerinić, Miloš PjevaÄ, Dara Džokić, NaÄ‘a MaršiÄević, Nina Grahovac, Svetozar Cvetković, Milan Caci Mihajlović, Dušan Janićijević, Bane Tomašević, Ana Sofrenović i drugi. Muziku za film radili su Deca loših muziÄara i Beogradski sindikat.

Foto: FCS promo.

Podeli:



Preporucujemo