•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Potpisan sporazum Francuske i Srbije o saradnji u oblasti kulture i stripa

U okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Republici Srbiji, u Beogradu je u ponedeljak 15. jula 2019. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa izmeÄ‘u francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, MeÄ‘unarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Grada PanÄeva i Agencije Komunikart.

Sporazum o saradnji potpisali su Žan-Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Pjer Lungereti, generalni direktor MeÄ‘unarodnog centra za strip i ilustraciju (CIBDI), Saša Pavlov, gradonaÄelnik PanÄeva i Monika Husar Tokin, direktorka Agencije Komunikart iz PanÄeva.

- „Posebno me raduje što je Grad PanÄevo odabran kao mesto susreta francuskih i srpskih strip autora i autorki, i što je poziv Francuskog instituta da budemo deo projekta došao u vreme kada se PanÄevo kao grad sve više otvara ka Evropi. Kultura i umetnost su za nas važni, jer na najbolji naÄin van granica promovišu naše kulturno i multietniÄko nasleÄ‘e, ali i savremenu umetnost koju naši umetnici aktivno stvaraju“, istakao je Saša Pavlov, gradonaÄelnik PanÄeva.

Sporazumom je predviÄ‘eno uspostavljanje prvog rezidencijalnog programa u oblasti stripa izmeÄ‘u Francuske i Srbije, koji će se od naredne godine održavati u dva grada, Angulemu i PanÄevu. Cilj ovog sporazuma je jaÄanje umetniÄke, nauÄne, pedagoške i kulturne saradnje izmeÄ‘u dve zemlje. IzmeÄ‘u ostalog, sporazum predviÄ‘a zajedniÄku organizaciju radionica i obuka namenjenim crtaÄima, razvoj nauÄne saradnje u vidu studija i Älanaka koje se tiÄu srpskog stripa u cilju uspostavljanja bibliografske baze, razmenu dokumenata i bibliografskih podataka, koprodukcijski rad na izložbama, organizaciju pozajmica strip radova i drugo.

- „Velika je Äast biti prepoznat od strane Francuskog instituta u Srbiji kao odgovarajući partner na ovom projektu, sigurno najznaÄajnijem do sada u oblasti stripa u našoj zemlji. Francuski nosilac sporazuma, MeÄ‘unarodni centar za strip i ilustraciju u Angulemu je ugledna i internacionalno poznata ustanova, i mi ćemo u narednom periodu uÄiti od njih, ali i aktivno raditi na promociji srpske strip scene u Francuskoj, uz pomoć našeg selektora Saše Rakezića (alias Aleksandar Zograf) koji odliÄno poznaje domaću strip scenu“ – izjavila je Monika Husar Tokin, direktorka Agencije Komunikart, povodom potpisivanja Sporazuma.

Agencija Komunikart poslednjih godina u PanÄevu organizuje Nova Festival u okviru Äijeg se programa održava i poseban segment sa akcentom na savremeni autorski strip. Prošlogodišnja izložba „Evropsko nasleÄ‘e u savremenom stripu i ilustraciji“ okupila je 50 autora iz celog sveta, a uvrštena je i u nacionalni program zvaniÄnog obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleÄ‘a. Ove godine Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odabralo je tu izložbu kao jedan od programa koji će biti predstavljen u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Francuski institut u Srbiji aktivno podržava savremene strip autore u našoj zemlji. Imajući u vidu da je u Francuskoj 2020. godina proglašena godinom stripa, umrežavanje MeÄ‘unarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu i Agencije Komunikart u PanÄevu, uz svesrdnu podršku Grada PanÄeva a na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji, veliki je podstrek za srpsku autorsku strip scenu i njen razvoj.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu