•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Power of Grayskull: The Definitive History of He-Man and the Masters of the Universe (2017)

Bio jednom jedan Hi-men, osamdesetih možda najpopularniji brend što igračaka što crtanih filmova i ostalih zezalica za decu. Danas deo samo čudne nostalgije i koncept koji čeka da ga neko vaskrsne u novom ruhu i novom milenijumu. Ali ima li mesta za Gospodare univerzuma u svetu koji strogo kontroliše Mavrel? Ovo je jedan sadržajan dokumentarac o genezi brenda „Gospodari univerzuma“ koji se začeo kao potreba da čuveni proizvođač igračaka Matel odgovori na zahteve tržišta koje je težilo novitetu u industriji zabave.

Vukući korene iz ideje „Star wars-a“ da se stvori jedan autentičan univerzum koji bi, slično Konanu, bio mešavina robusne srednjovekovne akcije i, slično „Ratovima zvezda“, „haj-tek“ naučne fantastike – stvoren je Hi-men, njegov nemezis Skeletor i razičiti drugi likovi – Tila, Čovek oružje, Orko, Hordak i sl. Nastavši, pre svega, kao igračka za maloletnu decu željnu maštanja o avanturi, Hi-men se vremnom usložnjavao i rastao, kreirajući oko sebe jedan kompleksan univerzum pun likova i zapleta, stvarajući autentičnu mitologiju koja je kombinovala u sebi nasleđa što Konana što Fleša Gordona, postajući u jednom treunutku nesumnjivo najpopularnij dečji brend na svetu. Dokumentarac ispituje ključne igrače u kreiranju ovog kosmosa, od dizajnera i scenarista do inženjera i producenata, koji su bezimenoj igrački morali da daju priču, kontekst i dušu – stvarajući oko nje i ultrapopularnu crtanu seriju i nešto manje popularan film.

Za sve one koje zanima kojim spletom čudnih, neplaniranih, ponekad čak i naivnih okolnosti nastaje jedan globalan brend, onda je ovo film za vas. Možda je njegova najtužnija konkluzija ona koja se tiče činjenice u vezi sa gašenjem ove franšize, koju je, zapravo, ugasila pohlepa i megalomanska težnja za širenjem i usložnjavanjem, koja je dovela do pucanja svih kreativnih šavova, a samim tim vodila i u besmisao.

Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:dokumentarni, istorijski
Godina:2017
Reziser:Randall Lobb, Robert McCallum
Scenario:Randall Lobb, Robert McCallum
Uloge:Dolph Lundgren, Frank Langella, Anthony De Longis
Studio:Definitive Film, FauxPop Media, Pyre Productions USA
Zemlja:United States
Website:heman.fauxpop.com
Jezik:engleski
Trajanje:95 minuta
Podeli:



Preporucujemo