•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Počelo snimanje dugometražnog igranog filma Usekovanje u režiji Siniše Cvetića

Prošle je sedmice otpočelo snimanje dugometražnog igranog filma ,,Usekovanje“ u režiji Siniše Cvetića i po scenariju Davida Jakovljevića, u produkciji beogradske kuće Košutnjak Film. Reč je o Cvetićevom prvencu na planu celovečernjeg filma. Projekat i ovog filma je podržao Filmski centar Srbije (FCS).

Debitantski film Siniše Cvetića „Usekovanje” predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana - Jovana. Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Momčilo Pićurić, Marko Grabež, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Anita Ognjanović, Jovana Gavrilović, Zlatan Vidović, Aleksandar Đurica.

Film režira Siniša Cvetić, scenarista je David Jakovljević. Direktor fotografije je Marko Milovanović, kostimografkinja je Snežana Karl, a scenograf Bojan Jovanović. Kompozitor je Luka Broćić. Producent filma je Zoran Janković, a umetnički direktor filma Slobodan Terzić, dok je direktor filma Višnja Nikitin.

Snimanje se odvija u Košutnjak filmu, u studiju, a pojedine scene koje zahtevaju snimanje u eksterijeru snimaju se u naselju beogradskom naselju Medaković 3.

Filmski centar Srbije (FCS) je u junu prošle godine podržao projekat ovog filma na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova. Tom prilikom, u obrazloženju odluke komisije istaknuto je slerdeće: „Projekat Usekovanje po scenariju Davida Jakovljevića i u režiji Siniše Cvetića je drama o odrastanju smeštena u jedan prostor, u toku jednog dana, za vreme slave. Priča prati Jovana, mlađeg sina domaćinske porodice, koji na dan slave pre dolaska gostiju slučajno saznaje da mu se roditelji razvode, a onda postepeno otkriva da je on jedini od koga se ta informacija krije. Izneveren i besan Jovan kreće u razotkrivanje drugih porodičnih tajni i suočavanja svih članova porodice sa njihovim grehovima i zanemarenim odgovornostima, pritom ne štedeći ni sebe. Кomisija želi da naglasi da se ovaj scenario odmah istakao živim dijalozima kroz koje otkrivamo odnose među likovima, njihov karakter, namere i želje. Na taj način, autori su nas uvukli u atmosferu filma odnosno slave na kojoj se naši likovi nalaze, dok su istovremeno stavili akcenat na površnost sa kojom tretiraju teme o kojima razgovaraju kako bismo onda došli do glavne teme filma, a to su tajne odnosno manipulacije istinom. Polazeći od događaja u jednoj porodici autori su uspeli da nam sa uspehom predstave paletu današnjeg srpskog društva datu kroz post-moderni ideološki kontekst, te da nam vrlo verodostojno prikažu način na koji se u njemu raspravlja o važnim temama poput klimatskih promena, muško-ženskih odnosa, budućnosti mladih i drugih, zapravo o onim temama za koje danas ne postoji jednoobrazna interpretacija, već su podložne subjektivnoj relativizaciji likova. Sa druge strane, upravo taj isti princip relativizacije autori vešto primenjuju i na odnose među samim likovima, njihovu zajedničku istoriju i postupke u toku radnje filma. Siniša Cvetić je mladi reditelj koji je do sada režirao nekoliko odličnih kratkih filmova.“

Podeli:



Preporucujemo