•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predavanje: Likovi u dokumentarnom filmu - Da li ste probali lažnu supu od kornjače?

Dom kulture „Studentski grad“

Ponedeljak, 17. septembar, 20.00, Mala sala

DUGO I NETREMICE: POGLED NA LIKOVE U DOKUMENTARNOM FILMU

PREDAVANjE: DA LI STE PROBALI LAŽNU SUPU OD KORNjAČE?

Sa primerima iz filma: „Hjuston, imamo problem” Žige Virca (2016)

Predavač: Vladimir Šojat, autor i producent

U devetom predavanju u seriji DUGO I NETREMICE predavač Vladimir Šojat ispituje granične slučajeve između dokumentarnog filma i fikcije: pseudo-dokumentarce, mokumentarce, docu-fiction i fake-fiction filmove. U fokusu predavanja je pseudo-dokumentarac slovenačkog reditelja Žige Virca „Hjuston, imamo problem“ iz 2016. u kome pratimo istorijat i sudbinu svemirskog programa koji je Tito pokrenuo šezdesetih godina u Jugoslaviji. Kroz film nas vodi slovenački filozof i medijska zvezda Slavoj Žižek, koji, razvijajući lik političko-filozofskog analitičara aktuelnih zbivanja jasno formuliše tezu da je utešna fikcija uvek bolje prihvaćena nego niz kompleksnih činjenica. „Čak i da se ovo nije dogodilo, to je istina“ - kaže Žižek.

Da li ste ikad probali lažnu supu od kornjače? U Kerolovom romanu „Alisa u zemlji čuda“ Mock Turtle (lažna kornjača) je lik sa nogama i glavom krave i sa kornjačinim oklopom. Lažna kornjača od koje se pravi prava supa poslužiće nam kao metafora za ono što, iako nije istina, postoji. U nedelju 30. oktobra 1938. Orson Vels je uspeo da ubedi slušaoce svoje radio drame „Rat svetova“ da Marsovci zaista napadaju i osvajaju planetu zemlju. Filmski kritičar Jonathan Rosenbaum ovo je nazvao prvim Velsovim pseudo dokumentarcem. Mnogo kasnije, negde kasnih sedamdesetih, američki umetnik Ed Ruscha navodno je u pustinji Mojave postavio lažni gigantski kamen koji bi trebalo da izgleda kao pravi i za koji niko ne zna tačno gde se nalazi. Potraga za ovim artefaktom kroz film „Gde je Roki 2?“ (2016) Pierrea Bismutha, inaugurisao je novi žanr: fake-fiction.

„Ova blizina otkrovenja koje se ipak ne dešava, možda jeste estetski fenomen“. (Borhes)

„Videti znači poverovati, čak i kad je u pitanju potpuna laž“. (Boštjan Virc, producent)

Nisu li pojmovi „alternativne istine“ i „lažnih vesti“ zapravo pojmovi koji definišu vreme u kome živimo?

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...