•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predavanje: ŽIVOTINјE KAO LIKOVI U DOKUMENTARNOM FILMU sutra u DKSG

Dom kulture „Studentski grad“

Utorak, 20. februar, 19.00, Mala sala

DUGO I NETREMICE: LIKOVI U DOKUMENTARNOM FILMU

Predavanje sa projekcijom

ŽIVOTINјE KAO LIKOVI U DOKUMENTARNOM FILMU

Uz primere iz filma Grizzly man Vernera Hercoga (2005)

U eseju o poreklu jezika francuski filozof Žan Žak Ruso tvrdi da je jezik otpočeo sa metaforom. Citirajući Rusoa, Džon Berger u svojoj knjizi Zašto gledati životinje tvrdi da je moguće pretpostaviti da je prva metafora uopšte bila životinja (plašlјiv kao zec, hrabar kao lav, lukav kao lisica). Ako je tako, to je zato što je suština odnosa između čoveka i životinje metaforična. Da bi čovek postao čovek on se ponaša kao životinja, jede kao životinja i govori ono što i životinje govore, samo pomoću reči.

Darvinova teorija evolucije nije ništa drugo nego metafora - kaže filozof Karl Marks, tj. projekcija ekonomskih teorija na životinje. Zaista je zanimlјivo kako Darvin prepoznaje među životinjama i bilјkama svoje englesko društvo, sa podelom rada, konkurencijom, otvaranjem novih tržišta i borbom za opstanak. To je Hobsov rat svih protiv svih.

Film Vernera Hercoga Grizzly Man prati, kroz vizuru protagoniste Timoti Tredvela, život i smrt ovog lјubitelјa grizli medveda, koji je zajedno sa svojom devojkom živeo sa njima u divlјini i stradao od njih. Ova priča inspiriše nas da razmišlјamo o odnosu prema prirodi, životinjama, mestu čoveka među drugim bićima i o našem uverenju da smo, kao vrsta, napredniji i moćniji od ostalih.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu