•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Premijera baleta „So zemlje“ 28. marta u Bioskopu Balkan

U ponedeljak, 28. marta u 20 časova u Bioskopu Balkan, premijerno će biti izveden balet „So zemlje“ koreografa Dejana Kolarova. Ova neoklasična baletska koreografija posvećena je trgovcu, brodovlasniku i dobrotvoru Kapetan Miši Anastasijeviću (1803-1885).

Ova velika ličnost, sa moćnim uticajem na društvo i politiku svoga vremena, ostala je zapamćena pre svega kao jedan od plemenitih darodavaca. U baletu „So zemlje“, publika se kreće kroz prostor prateći razvoj Kapetan Mišinog odnosa prema davanju. U pitanju je njegova misao o konceptu davanja.

“Autori se nisu bavili predstavljanjem biografskih podataka o ovom velikom čoveku, samo žele da se preko njegovog načina rada i života podsetimo nečeg lepog: nepisanog zakona da se dobro dobrim vraća”, izjavila je dramaturškinja Mina Ćirić.

Šest igrača predstavlja Kapetan Mišin put od rađanja želje za davanjem bez straha, do potrebe da se ova želja prenese na lik Naslednice, koja predstavlja bilo koga od nas. Likovi se mešaju, raščlanjuju i spajaju, prikazujući više pogleda na ovu Kapetan Mišinu želju. Izdvajaju se tri dueta – tri faze odnosa prema davanju, koji se prepliću sa ličnim strahovima, i sumnjama okoline u „čoveka bušnih džepova iz kojih teče zlato“, koji „ide, ide i ne skuplja za sobom“, kako kaže glas u pozadini. Glas Aleksandre Bibić Kolarov pruža uvid u unutrašnji monolog dva istaknuta lika i u kolektivni lik naroda.

“Predstava ne zaobilazi sumnju u to da se dobro dobrim vraća. Nije bila ideja da se idealizuje Kapetan Mišin lik. Na početku rada na predstavi, u glavi nam je bila slika ovog velikog dobročinitelja, trgovca i privrednika, koji posmatra narod i brodove sa balkona svoje rezidencije, sadašnjeg Kapetan Mišinog zdanja. To je slika na koju smo česti nailazili u njegovim biografijama. U jednoj sceni baleta „So zemlje“, publika će se naći na balkonu, kako bi se promenio ugao gledanja, kako ideja davanja o kojoj govorimo ne bi ostala tamo negde iznad nas, na nekom balkonu velike rezidencije”, dodaju autori predstave.

Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta, povodom premijernog izvođenja ovog baleta je izjavila: “Radujemo se premijeri i saradnji sa prvakom Narodnog pozorišta Dejanom Kolarovim, čija koreografija uključuje i gradi odnos prema samom prostoru Bioskopa Balkan. Posvećena Kapetan Miši i ideji davanja, koja prolazi kroz različite nivoe ispitivanja, So zemlje uključuje i angažuje publiku i nudi neposrednost u izvođenju. Kostimi koje je radila Tamara Jarić, muzika Aleksandra Simića, gosti iz Italije samo su deo razloga zašto će ova baletska predstava biti vredna naše pažnje.”

Likove Kapetana Miše i Naslednice igraju Teodora Spasić, Nicola Bianco, Maja Stojkov, Branko Sarić, Milena Ogrizović i Rafaelle Diligente. Dramaturg predstave je Mina Ćirić, a kompozotor Aleksandar Simić. Kostime je radila Tamara Jarić. Za dizajn svetla bio je zadužen Vlado Marinkovski.

Predstavu je producirala Agencija Fabrika, a realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacije Saša Marčeta.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...