•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Premijera dva dugometražna filma Mile Turajlić „Non-Aligned & Ciné-guerrillas” na 28. Festivalu autorskog filma

Srpska premijera na FAF-u

Premijera dva dugometražna filma Mile Turajlić „Non-Aligned & Ciné-guerrillas” na 28. Festivalu autorskog filma

Filmovi bazirani na do sada nikada prikazanim materijalima Titovog snimatelja Stevana Labudovića

Srpska premijera dokumentarnog diptiha Non-Aligned & Ciné-guerrillas autorke Mile Turajlić biće održana u nedelju, 27. novembra u 17 i 19.30h u Velikoj sali mts Dvorane.

Pet godina nakon premijere filma Druga strana svega na FAF-u, rediteljka Mila Turajlić vraća se na festival sa dokumentarnim diptihom o Pokretu nesvrstanih. Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Tita.

Mila Turajlić je povodom premijere izjavila: „Ovaj diptih nastao je kao posledica susreta i prijateljstva sa Stevanom Labudovićem, snimateljem Filmskih Novosti koji je bio zadužen da prati Predsednika Tita na čuvenim putovanjima mira Galebom. Tom prilikom je nastao dragocen materijal snimljen u nesvrstanim zemljama. Prvi film u diptihu prati nastanak Pokreta nesvrstanih do istorijskog samita u Beogradu 1961. godine, a drugi otkriva ulogu Stevana Labudovića u snimanju alžirskog oslobodilačkog rata. Veliko mi je zadovoljstvo da beogradskoj publici predstavimo ovaj film u glavnom programu FAF-a, pogotovu na tako simbolički značajnom mestu kao što je nekadašnji Dom Sindikata, koji je bio Press Centar za vreme prvog samita Nesrvrstanih.”

Prvi film Non-Aligned rekonstruiše nastanak Pokreta nesvrstanih, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije, dok drugi Ciné-guerrillas vodi iza kulisa medijske bitke koja je vođena tokom rata za nezavisnost Alžira i otkriva ulogu filmske slike u političkoj borbi protiv kolonijalizma.

Mila Turajlić (Beograd, 1979) je rediteljka dokumentarnih filmova. Njen prethodni dokumentarni film, Druga strana svega premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivalu za Najbolji dokumentarni film. Njen debitantski dokumentarni film Cinema Komunisto (2010), premijerno je prikazan na festivalima IDFA i Tribeca, a potom je osvojio 16 nagrada.

Ulaznice za ova ostvarenja mogu da se kupe na blagajni mts Dvorane i putem servisa tickets.rs.

Podeli:



Preporucujemo