•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Premijera filma Živ čovek Olega Novkovića na 30. Filmskom festivalu u Kotbusu

Obelodanjeno je kojih će se to dvanaest istočnoevropskih dugometražnih igranih filmova ove jeseni nadmetati za nagrade (Glavnu nagradu i Nagradu za najboljeg reditelja) u glavnom takmičarskom programu 30. po redu Filmskom festivalu u Kotbusu, u Nemačkoj. Premijeru će tom prilikom doživeti ostvarenje „Živ čovek", novi film Olega Novkovića. I ovaj film je nastao zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije (FCS). Pomenuti festival će biti održan od 3. do 11. novembra.

U istom programu takmičiće se još jedan srpski film - Oaza reditelja Ivana Ikića; reč je o ostvarenju koje od svetske premijere u zvaničnom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji postojano ubira nagrade. Tu je i zapažena manjinska srpska koprodukcija - takođe celovečernji igrani film Mater u režiji Jureta Pavlovića. I ta dva ostvarenja su nastala uz podršku Filmskog centra Srbije.

Živ čovek je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu. Šta je sloboda i kada je čovek živ, o tome, kažu, između ostalog, govori ovaj film Olega Novkovića.

Po završetku snimanja, glavni glumac, Nikola Đuričko, nije krio zadovoljstvo zbog rada na ovom projektu: „Moram da priznam da sa nestrpljenjem očekujem da vidim ceo film kad bude završen. Moj je utisak da smo napravili jedan veoma zanimljiv, pametan, emotivan i pravi rokenrol film. Milena Marković je napisala odličan scenario i moram krajnje sebično da dodam vrhunsku ulogu Đele, koju ja igram. Đela nosi ceo film i za mene je to bilo pravo zadovoljstvo. Moju suprugu igra Nada Šargin koja je još jednom potvrdila da je u vrhuncu svoje forme, Bojan Žirović igra mog drugara i mislim da se naš privatni odnos samo preslikao na film. Želeo bih da pomenem i mlade glumce koje ćete imati prilike da vidite a to su: Jana Bjelica, Filip Hajduković i Iva Milanović. Sa Olegom Novkovićem sam samo jednom radio pre ovog filma ali znam dobro za njegov profesionalizam, njegovu posvećenost, strast i temeljne pripreme, što ni ovog puta nije izostalo. Hteo bih da iskoristim priliku i da se zahvalim Urošu Laziću i Ljiljani Đuričko, producentima filma, koji da su prepoznali ovaj tekst i koji su svim silama omogućili da imamo zaista vrhunske uslove i potpunu posvećenost ovom projektu. Nadam se da će i publika sa nama podeliti radost i uzbuđenje koje smo mi kao i cela ekipa ugradili u ovaj film.“

Pored Nikole Đurička, glavne uloge u filmu tumače Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović i drugi.

Producenti filma su Uroš Lazić i Ljiljana Đuričko u ime producentske kuće SALT iz Srbije, dok su koproducenti Ostlicht filmproduktion gmbh iz Nemačke i The Chouchkov Brothers iz Bugarske.

Oleg Novković je reditelj filmova: Kaži zašto me ostavi, Normalni ljudi, Rudarska opera, Sutra ujutro, Beli beli svet, Otadžbina, a već dva puta je ovenčan Glavnom nagradom upravo festivala u Kotbusu - u slučajevima filma Rudarska opera (2006) i Beli beli svet (2010).

Autor fotografija: Jovan Ilić, uz dozvolu za objavljivanje.

Podeli:



Preporucujemo