•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo slavni španski reditelj

Španski reditelj Karlos Saura preminuo je danas u 92. godini, saopštila je Španska filmska akademija.

Kako se navodi, Saura, "jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji španske kinematografije, umrla je kod kuće okružena porodicom".

Reditelj, koji je bio jedan od pionira novog španskog umetničkog bioskopa posle decenija Frankove fašističke diktature, trebalo je da primi počasnu nagradu akademije Goja u subotu u Sevilji.

Kako navode iz Španske akademije, slavnom reditelju će tom prilikom biti odata počast.

Njegovi filmovi uživali su veliku popularnost kod domaće publike, dok je film „Karmen” iz 1983. godine, drama u drami po motivima opere Žorža Bizea, doživeo svetski komercijalni uspeh.

Ova produkcija je osvojila brojne nagrade na filmskim festivalima, uključujući i Kanski.

Saura je prvi put stekao široku međunarodnu slavu filmom „Cria Cuervos” iz 1975. godine, u kojem je glumila njegova muza i vanbračna supruga Džeraldin Čaplin.

Saurin poslednji film, dokumentarac „Las paredas hablan” (Zidovi govore), imao je svetsku premijeru u septembru u San Sebastijanu, a projekcija je počela danas, što je, saopštila je Akademija, dokaz njegove neumorne aktivnosti i ljubavi prema filmu do poslednji trenutak.

Rad španskog reditelja obeležile su teme destruktivne i opsesivne ljubavi, kao i socrealizam pre nego što se okrenuo muzičkim filmovima, posebno flamenku. Umetnik se više bavio samoizražavanjem nego profitom.

"Za mene je bioskop neka vrsta droge, opsesija. Ono što volim je to što je usamljeno zadovoljstvo", rekao je jednom reditelj.

Saura je imala sedmoro dece, uključujući sina sa Džeraldin Čaplin.

Rođen je 4. januara 1932. godine u Hueski, u umetničkoj porodici. Snimio je oko 50 filmova, a prvo međunarodno priznanje dobio je 1966. godine na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio Srebrnog medveda za film "Lov" (La Caza), prenosi Tanjug.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu