•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo češki režiser i oskarovac Jirži Mencl

Proslavljeni češki režiser i oskarovac Jirži Mencl preminuo je u 82. godini.

Mencl je preminuo u subotu, 5. septembra, usled srčanih problema, saopštila je njegova supruga. Poslednje tri godine retko je viđan u javnosti.

"Najdraži Jirka, hvala ti za svaki dan koji sam provela sa tobom. Svaki je bio izvanredan. Zahvalna sam ti i za poslednje tri godine koliko god teške bile", poručila je njegova supruga Olga.

Film Jiržija Mencla "Strogo kontrolisani vozovi" je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a popularna komedija "Selo moje malo" iz 1985. bila je nominovana za ovu nagradu u istoj kategoriji.

Mencl je poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama. Studirao je filmsku produkciju u Pragu gde je diplomirao 1962. godine.

Zajedno sa Milošem Formanom bio je jedna od vodećih figura češkog novog talasa tokom 60-ih godina prošlog veka.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...