•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Prva klapa filma "Hadžijino zvono" i serije "Nečista krv" 12. avgusta

Prva klapa filma "Hadžijino zvono" i serije "Nečista krv" pašće 12. avgusta 2020. godine u Ripnju, a planirano je da snimanje traje 84 dana, najavljeno je iz Filmskog centra Srbije.

Očekuje se da će film "Hadžijino zvono" i serija "Nečista krv" pred publiku stići tokom 2021. godine.

U Ripnju podno Avale već gotovo dva meseca teku opsežni scenografski radovi i pripreme za snimanje ambicioznog filmsko-serijskog projekta zasnovanog na književnom opusu Bore Stankovića, po scenariju kultnog srpskog sineaste Voje Nanovića i u režiji Milutina Petrovića i Gorana Stankovića.

U produkciji beogradske produkcijske kuće This and That Productions, na čijem čelu je Snežana van Hauvelingen, poznati scenograf Milenko Mile Jeremić i njegov tim već sedam sedmica rade na filmskoj replici devetnaestovekovnog Vranja.

Radovi su poodmakli i otprilike su negdje na polovini, a ova velika scenografija obuhvata čitav jedan grad i niz pratećih objekata, uključujući Hadži Trifunovu kuću, gradski han, trg sa pijacom, sahat kulu, magazu, džamije, putujuće lutkarsko pozorište...

U pitanju je jedan od najvećih i najambicioznijih filmskih setova nastalih u XXI veku za potrebe snimanje jednog srpskog ostvarenja.

Renomirani scenograf Milenko Mile Jeremić je tokom svoje duge i uspešene karijere radio na kultnim filmovima "Valter brani Sarajevo", "Banović Strahinja", "Maratonci trče počasni krug", "Seobe", "Lepa sela lepo gore", "Život je čudo", "Crna mačka, beli mačor" i mnogim drugim, a značajan je i njegov rad na televiziji (serije "Povratak otpisanih", "Koreni", "Žmurke"...).

Jeremić je nedavno sa produkcijskom kućom This and That Productions sarađivao i na nastanku filma "Mrak" u režiji Dušana Milića koji je trenutno u fazi postprodukcije.

Filmski centar Srbije je podržao razvoj i produkciju filma "Hadžijino zvono", a MEDIA je podržala projekat u celini, prepoznavši njegov značaj, kvalitet i potencijal.

Scenario za desetodelnu seriju "Nečista krv" napisao je Vojislav Voja Nanović (1922-1983) još tokom prve polovine sedamdesetih godina prošlog veka.

Nanović je pripovetke, drame i romane čuvenog srpskog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina.

Pored nezaobilaznog romana "Nečista krv" u čijem je središtu tragična sudbina lepe Sofke, građa za scenario serije obuhvata drame "Tašana", "Koštana" i "Jovča", zbirku pripovedaka "Božji ljudi"...

Serija "Nečista krv" imaće deset epizoda.

Prvih pet epizoda režira Milutin Petrović, poznat po hvaljenim ostvarenjima "Zemlja istine, ljubavi i slobode?" i "Agi i Ema", a prve tri epizode biće izmontirane i u igrani film radnog naziva "Hadžijino zvono".

Tri početne epizode fokusiraju se na život Hadži Trifuna, dede čuvene Sofke iz "Nečiste krvi".

Priča filma prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine u devetnaestovjekovnom Vranju, koji, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu.

Ključni Petrovićevi saradnici na filmu i prvih pet epizoda biće direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić.

Drugih pet epizoda serije režira mladi Goran Stanković, a sa njim će najtešnje raditi direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović.

Kostimografkinja kompletnog projekta je Marina Medenica, za masku je zadužena Dušica Vuksanović, dok muziku komponuje Aleksa Ranđelović.

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, Saša Radojević je urednik serije, a projekat nastaje u produkciji produkcijske kuće This and That Productions (film i serija) i RTS-a (serija), kao i uz podršku FCS-a i MEDIA programa.

Istaknuta dramturškinja Milena Marković adaptirala je tri prve epizode i scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prčić (od 4. do 10. epizode) i Katarina Mitrović (4. i 5. epizoda).

Nanovićev scenario za seriju je jedno vrijeme bio izgubljen, ali je upravo reditelj Milutin Petrović uspio da pronađe "poslednji primjerak iz osamdesetih" i tako ga spase od zaborava i nestanka.

Podeli:



Preporucujemo