•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Prva linija hitne službe

Američka medicinska drama Šifra: Crno režisera Majkla Sicmana, zasnovana na istinitim događajima, događa se u pretrpanoj bolnici Los Anđelesa kojoj nedostaje medicinskog osoblja. Serija je snimljena prema istoimenom dokumentarnom filmu Rajana Makgarija koji je osvojio mnoga priznanja 2013. godine, a obe sezone serije dostupne su na Pickboxu.

U dokumentarnom filmu, prema kom je nastala ova hvaljena serija, Rajan Makgari prati tim harizmatičnih mladih doktora koji su posvetili živote svom pozivu dok se istovremeno bore sa svojim idealima i realnošću svakodnevice u kojoj spasavaju živote u kompleksnom sistemu. Inspiracija za dokumentarac bilo je legendarno traumatološko odeljenje „Si-But“ koji se nalazi u okrugu Los Anđelesa, u kome je više ljudi spašeno i umrlo nego u i bilo kom drugom delu SAD-a.

„Privilegija tog posla je što možete da doživite i gledate ljude kako prolaze kroz neverovatan spektar života, od sreće zbog rođenja do tragedije i smrti, i svega onoga između“, rekao je Makgari nakon snimljenog dokumentarca.

Serija, u čijoj je glavnoj ulozi Marša Gej Harden (koju smo gledali u ABC-ovoj seriji Kako se izvući sa ubistvom) kao dr Lijen Roriš, ne bavi se politikom i lekarskom administracijom, nego isključivo ljudskim sudbinama. Režiser tvrdi da je snimanje bilo zabavno, ali da je serija toliko autentična da se nada da će mnogi lekari uživati u tome kada vide koliko su zapravo precizni i bliski stvarnim slučajevima. Neki kritičari su seriju Šifra: Crno uporedili sa mračnijom i sirovijom verzijom Uvoda u anatomiju, koja je takođe dostupna za gledanje u Pickbox videoteci.

Šta uopšte znači šifra crno?

Ime serije odnosi se na situaciju kada u bolnici ima više pacijenata nego osoblja i resursa.
U stvarnom životu mnoge bolnice tu šifru koriste kao uzbunu za pretnju bombom.
Kodovi zeleno, žuto i crveno takođe indiciraju razne situacije – neke bolje, a neke lošije.
Zanimljiva je i činjenica da se šifra crno situacije inače događaju tri do četiri puta godišnje, ali u seriji takvih situacija ima oko 300 puta godišnje.

„Serija je jednostavno predivna“, rekla je Hardenova, „bićete upućeni ne samo u živote pacijenata, nego i u doktorske živote. I upamtite - biće zaista ružnih i prljavih scena“, bila je iskrena glavna glumica i indirektno je poručila da ako ne volite da vidite krv na ekranu ili vas uznemiri što svaka priča nema srećan kraj – onda ova serija nije za vas. Prema ovoj seriji - Uvod u anatomiju je dečja igra.

Sve sezone serije Šifra: Crno gledajte na www.pickbox.tv.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...