•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Psycho (1960)

Junakinje Hitchcockovih filmova uglavnom su privlačne, ali hladne plavuše, naizgled nezainteresirane, ali, poduprte uzbuđenjem ili izvesnom opasnošću, reagiraju burno i silovito, pa čak i protiv zakonskih normi. Kao što je navedeno, slavna je žrtva iz Stanara plavuša. U 39 stepenica, Hitchcockovoj atraktivnoj plavuši, Madeleine Carroll, stavljaju lisice na ruke. U filmu Marnie (1964.), privlačna plavuša Tippi Hedren je kleptomanka. U filmu Drž'te lopova (1955.), čarobna plavuša Grace Kelly nudi pomoć neznancu, iako pretpostavlja da je on provalnik. U Prozoru u dvorište, Lisa provaljuje u stan. A najpoznatija plavuša iz Hitchcockovih filmova, koju u Psihu glumi Janet Leigh opljačka iznos od 40.000 dolara, a ubija je mladić Norman Bates (Anthony Perkins) prerušen u svoju majku. Naime, Bates je usled zamršenog spleta krivice i psihoze postao podvojena ličnost, s tim da je njegovo drugo "ja" njegova mrtva majka. (Ili kako bi to Norman sebi objasnio u filmu: " Moja majka je... kako se ono kaže?... danas nije baš svoja.") Hitchcockova zadnja vruća plavuša bila je francuska glumica Claude Jade kao zabrinuta ćerka tajnog agenta u Topazu (1969).

Sekretarica Marion, umesto da svom šefu preda klijentovih 40000 dolara, beži sa novcem u Kaliforniju do svog zaručnika Sama.
Ali pre nego što stigne do Samove kuće, zaustavlja se u jednom motelu uz put, u kome radi čudni mladić Norman, iznerviran majčinim autoritativnim karakterom. Čim dođe u sobu, pre odlaska u krevet Marion krene pod tuš i neko je zakolje nožem.
Za to vreme, njena sestra Lila brine se zbog sestrinog nestanka. Javlja se Samu, pitavši ga ima li vesti o Marion, ali on je nije video. Za njen nestanak se zainteresira i privatni detektiv, koji nakon potrage po svim hotelima, dolazi i u Normalnov motel, gde i njega neko ubije.
Lila i Sam kreću u potragu u motel, gde otkrivaju istinu. Lila skoro gine, a Sam otkriva da je krivac za tajanstvene smrti Norman, koji se preoblači u ženu, pre nego što počini smrtni čin. On je u ljubomornom ispadu ubio vlastitu majku i nakon toga poludio.

Kultni Hitchcockov film za koga nema ko da nije čuo, obavezno pogledati.

Žanr:horor, misterija, triler
Godina:1960
Reziser:Alfred Hitchcock
Scenario: Joseph Stefano
Uloge: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles
Award:6 osvojenih
Studio: Shamley Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...