•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Puss in Boots: The Last Wish (2022)

Ispostavilo se da je pomoćnik Shrek-a umro već osam puta, što objašnjava zašto on sebe smatra nepobedivim. Sada je vreme da se Mačak suoči sa onim što je zaista važno u ovoj prelepoj samostalnoj epizodi.

Više od decenije nakon “Shrek”prequel-a/spinofa “Puss in Boots”, blistava mačka je spremna na njene stare trikove - ali tek treba da upozna kompjuterski animiranog diva čiju zabavu mu je suđeno da sruši u “Shrek 2”. Kako je ta serija odmicala, “Shrek” franšiza je poprimila toliko popularnih sporednih likova da je do četvrtog nastavka jedva ostalo mesta za mačku.

Heroj do kolena koji hoda, priča i junači se, Malak je bio jedan od retkih tagalonga dovolјno bogatih da opravda njegovu priču o poreklu. Sada, reditelј Joel Crawford (“The Croods: A New Age”) ide u mrak, stavlјajući neustrašivu mačku licem u lice sa njenom sopstvenom smrtnošću. Prisilјavajući Mačka da razmišlјa o njegovim prioritetima, nastavak više nego opravdava njegovo sopstveno postojanje, dok utire put kako se njegov put susreće sa velikim zelenim tipom.

Ulozi će možda biti ozbilјniji ovog puta, ali film je zabavan koliko biste i očekivali od pametnog tima u DreamWorks Animation, koji je imao problema sa nekoliko godina, zauzevši nešto kao zadnje sedište Illumination-a preko u Universal-u („Minions“-ov Chris Meledandri služi kao izvršni producent ovde). “Puss in Boots: The Last Wish” označava DWA-ov najbolјi film od “How to Train Your Dragon” trilogije, odražavajući neke od lekcija naučenih u toj seriji, uklјučujući i ideju da likovi iz crtanih filmova postaju mnogo zanimlјiviji ako nisu besmrtni.

U koautorstvu Paul Fisher-a i Tommy Swerdlow-a sa šarmantno španskim ulepšanim dijalozima, ova avantura u susedstvu iz bajke počinje tako što Mačak gubi osmi život. Ovaj mačak je isprva previše samouveren da bi to shvatio, ali gradski veterinar mu daje grubu rekapitulaciju njegovih prethodnih smrti, što čini urnebesnu (za nas) i otrežnjujuću (za Puss) montažu svih načina na koje njegov grandiozni ego (tako savršeno snimlјen glasom “The Mask of Zorro” zvezde Antonio Banderas-a) ga je do sada ugrožavao.

Mačke iz crtanih filmova mogu da podnesu sve vrste zlostavlјanja - samo pitajte Tom-a, posle godina Jerry-evih nasilnih smicalica - ali verovatno je najbolјe da ne testirate sudbinu ako stojite u Mačkovim cipelama, posebno kada ga progoni lovac na ucene veliki zli vuk Wolf, (“Narcos” boss Wagner Moura daje strašno preteći preokret). Crawford postavlјa prvi Mačkov susret sa ovim žeteocem kao scenu iz filma Sergio Leone-a, onako kako je to Frank Miller mogao da nacrta za jedan od njegovih “Daredevil” stripova: sve jake poze, ekstremni uglovi i grafika visokog kontrasta efekti. (Kompozitor Heitor Pereira isporučuje muziku u stilu Morricone-a koja se uklapa).

Nakon što taj dramatični obračun svodi Mačka na drhtavu uplašenu macu, naš heroj beži da živi sa Mama Luna (Da’Vine Joy Randolph), samoproglašenom „lјuditelјicom mačaka“ u čijoj kući prepunoj mačaka uvek ima mesta za još jednu lutalicu. Očajan i ponizan, Puss zakopava njegov kavalirski šešir, ogrtač i čizme u dvorištu i pokušava da se uklopi, susrećući bezimenu džukelu prerušenu u mačkicu među tri tuceta Mama Luna-e koja ih je spasila.

Film nastavlјa da gomila likove kako ide - od Zlatokose (Florence Pugh) i kriminalne porodice Tri medveda do dobrog dečka koji je postao loš Jack Horner (John Mulaney) - sve dok ansambl ne preraste u “Shrek”- nalik nivoe. Ali ne brinite! Odbacivanje Mother Goose Jack Horner-a pravi hromog zlikovca. Ali koliko god radnja postala komplikovana, sve je zasnovano na likovima sa jasno definisanim želјama, što ima smisla, jer svi traže istu stvar: zvezda padalica je sletela u Mračnu šumu, i ko god prvi stigne do nje, ima pravo na želјu.

Mačak želi njegove živote nazad. Ostali, uklјučujući i Mačkovu bivšu lјubav Kitty Softpaws (Salma Hayek Pinault), imaju podjednako ubedlјive motive. Čini se da je samo Puss-ov šugavi pseći amigo (Harvey Guillén) zadovolјan onim što ima, za šta je bolјe verovati da će se preneti na druge. Ipak, potreban je oštar scenario da se to uradi na tako iznenađujući način, i to je više nego što većina filmova može da poželi.

Film je najinspirativniji u prvih pola sata, kada se Puss protrese iz njegove zone udobnosti, što je praćeno ogromnom promenom vizuelnog stila za DreamWorks film: izbegavajući tradicionalne CG kodove, dizajner produkcije Nate Wragg teži ekspresionističkom osećaju knjige priča, bez linija i osvežavajuće odbacivanje fotorealističnih detalјa. Umesto da nam skrene pažnju kako izgledaju realistični Mačkovi krzneni folikuli, ekipa prihvata više slikarski pristup koji i dalјe omogućava virtuelnoj kameri da rikošetira kroz prostor tokom akcionih sekvenci. Ta ista dinamika bila je potpis prethodnog filma, sa njegovim jurnjavama po krovovima, koji izgleda beskrajno bolјe u ovom novom stilu.

Alarmantno je koliko brzo kompjuterski animirani filmovi počinju da izgledaju zastarelo. Većina publike to neće shvatiti, ali oprema za karaktere je ovde znatno pobolјšana. U “Shrek” filmovima, ramena su često izgledala čudno, dok ovog puta i lјudi i životinje imaju mnogo veći i ubedlјiviji raspon položaja. Dodajte tome slikarsku nadogradnju, i „Mačak“ će utrti put za potpuno novu estetiku kada studio odluči da „Shrek“-u da reboot.

Žanr:animacija, avantura, komedija
Godina:2022
Reziser:Joel Crawford, Januel Mercado
Scenario:Paul Fisher, Tommy Swerdlow, Tom Wheeler
Uloge:Antonio Banderas, Salma Hayek, Harvey Guillén
Uzrast:PG
Award:Nominovan za Oscara, dve nagrade i 51 nominacija
Box office:401.8M USD
Studio:DreamWorks Animation, Dentsu
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:102 minuta
Podeli:



Preporucujemo