•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Queen Christina (1933)

Mlada švedska kraljica Kristina, na prestolu od svoje pete godine, treba stupiti u dogovoreni brak. Ona se, međutim, zaljubi u španskog ambasadora Antonija, koga je upoznala prilokom jednog tajnog boravka izvan dvorca, prerušena u paža. Kako je on katolik, ta veza u protestantskoj Švedskoj izaziva politički skandal pa se Kristina, na kraju, zbog ljubavi odlučuje na abdikciju.

U osnovi je ove melodrame gluma Grete Garbo, utemeljena na njenoj izuzetnoj fotogeničnosti i spoju suzdržanosti i artificijelnosti kojima je utelovljivala tip vamp, nedostižne žene nedokučive muškarcima. Romantični duh filma najprimetniji je u završnoj sceni kada junakinjina odlaska u egzil: kamera vozi napred od totala broda do sugestivnog krupnog plana Garbo zagledane u daljinu. Iako u prvo doba uzorni primer tzv. prestižnih holivudskih produkcija 1930-ih, odnosno romantiziranih melodrama s ljubavlju i individualističkim impulsima za slobodom kao glavnim motivima postupaka likova, film je kritika tumačila i u kontekstu problematiziranja motiva seksualnog ambigviteta (junakinjino oblačenje u mušku odeću, kritički stav prema instituciji braka, međuodnos ženskih likova, junakinjina odluka o ispunjenju želje naspram pokoravanju dužnosti, izgled Grete Garbo). Po tim tumačenjima razrada motiva dvorskih glasina koji strukturiraju fabulu filma služi kao kod upućen lezbejskoj publici, iako se može sagledavati i kao narativni pandan stilu zasnovanom na stilizacijama u osvetljenju, fotografiji i glumi.

Za ljubitelje legendarne Grete Garbo ovo je specijalna poslastica.

Žanr:biografija, drama, romansa
Godina:1933
Reziser: Rouben Mamoulian
Scenario: H.M. Harwood
Uloge: Greta Garbo, John Gilbert, Ian Keith
Uzrast:NR
Studio: Metro-Goldwyn-Mayer
Zemlja:United States
Website:www.mgm.com
Jezik:Engleski
Trajanje:99 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...