•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

RETROSPEKTIVA GILIĆEVIH FILMSKIH OSTVARENJA NA 26. FAF-U

Juče je, u Domu omladine Beograda, u 14 časova održan program retrospektive, u okviru kojeg su bile projekcije filmova „Moć“, „Ljubav“ i „Kičma“ našeg reditelja Vlatka Gilića. Pored projekcija, organizovan je i razgovor o autorovim ostvarenjima.

Retrospektiva svih filmova jednog od najzanimljivih i najautentičnijih reditelja jugoslovenskog filma, kao i jednog od najznačajnijih dokumentarista sveta Vlatka Gilića je jedan od najznačajnijih događaja ovogodišnjeg 26. izdanja Festivala autorskog filma.

O autorovim delima govorili su Srđan Vučinić – umetnički direktor Faf-a, Andro Martinović – direktor Crnogorske kinoteke i Srdan Golubović – reditelj i predsednik Saveta Festivala.

Prema autorovoj želji, prvo je prikazan film „Moć“, a potom „Ljubav“ i „Kičma“. Između svakog od filmova, gosti su govorili o značaju i značenju Gilićevih ostvarenja.

„Gilić u ovom filmu uvodi odsustvo sakralnog sveta. Prikazuje senku sveta koji odlikuje poslušnost i strah, metaforu stanja uma u totalitarnom društvu; surogat sveta u kojem je nešto okrenuto naopačke“, rekao je Srđan Vučinić pre projekcije filma „Moć“.

Publika je u nastavku mogla da pogleda film „Ljubav“, za koji je umetnički direktor Vučinić naglasio:

„Film „Ljubav“ govori iz obrnute perspektive. Iz antropocentrične javlja se kosmocentrična perspektiva gde su ljudi umanjeni u prostoru, kao neka perpektiva mrava. Veoma je malo reditelja koji svoja dela rade na ovakav način. Možemo reći da je Giliću upravo ovakvo prikazivanje emocija između dvoje ljudi, obezbedilo mesto u Muzeju Moderne Umetnosti u Njujorku. Da bi, ukoliko dođe do nuklearne katastrofe, ljudima mogao da se objasni pojam ljubavi“.

Program retrospektive svih Gilićevih dela zaokružila je projekcija dugometražnog filma „Kičma“, koji je i bio inspiracija za ovogodišnji vizuelni identitet Festivala autorskog filma.

„Filmsko ostvarenje „Kičma“ prikazuje otuđenje i način na koji međuljudski odnosi funkcionišu kada se susretnu sa nepoznatim i opasnim. Možemo reći da je ovo uputstvo kojim ćemo se služiti i nakon ove pandemije koja nas je sada snašla“, zaključio je Vučinić.

Vlatko Gilić nije pristustvovao projekciji, kao što u poslednjih četrdeset godina ne daje intervjue i ne pojavljuje se u javnosti. Od njegovog poslednjeg filma, „Dani od snova“ iz 1980. godine, Giliću je punih četrdeset godina bilo onemogućeno da snima filmove. Međutim, i nakon toliko godina, prisustvo publike na jučerašnjoj retrospektivi dokazuje da se Gilićeva dela veoma cene i da publiku interesuju autorova filmska ostvarenja.

Ova velika i značajna retrospektiva napravljena je u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, koja je obnovila i remasterizovala sve autorove kratke filmove.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...