•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

ROSSI FEST od 25. do 28. januara u Narodnom pozorištu

Treća edicija međunarodnog muzičkog festivala ROSSI fest-a, održaće se od 25. do 28. januara 2020. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Festival će biti otvoren koncertom ansambla Salomon Rosi iz Italije sa programom „Muzički cvetovi jevrejskog baroka”, a na tradicionalnom koncertu „Portreti i sećanja’’, posvećenom žrtvama Holokausta, ove godine biće izvedeno delo Olivijea Mesijana „Kvartet za kraj vemena”, u režiji Ane Grigorović.

Završno veče obeležiće koncert duhovne muzike „Davidovi psalmi’’ čime će ujedno biti obeleženo i 140. godina od osnivanja najstarijeg jevrejskog hora na svetu - hora Braća Baruh, uz gošće solistkinje Olgu Makarinu (SAD), Alesandru di Đorđo (Srbija/Nemačka), Ajelet Koen (Izrael), a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala.

Tokom četiri dana festivala vrsni domaći i strani umetnici publici će predstaviti raznovrstan muzički program. Sada već tradicionalno, ROSSI fest organizuje majstorski kurs za solo pevače. Posle izuzetno uspešnog operskog majstorskog kursa pre dve godine, u ovoj ediciji ponovo će gostovati sopran Metropoliten opere, primadona Olga Makarina. Takođe, ove godine publika će prvi put moći da, u ulozi pedagoga, vidi i našeg istaknutog mecosoprana - Alesandru di Đorđo (Sanju Radišić), koja će držati majstorski kurs nemačkog lida.

Značajan deo programa festivala posvećen je obrazovanju i usmeravanju studenata i mladih profesionalaca, te će pored koncerata, festival obuhvatiti i predavanja naših uglednih muzikološkinja, dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović u Muzeju Narodnog pozorišta.

Misija ROSSI festivala je da na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou predstavi relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata, kao i da podstiče stvaranje novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici.

ROSSI fest je međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora Salomona Rosija (1570-1650), jedinstvenog po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesanse / ranobarokne muzike zapadne Evrope i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske zajednice, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu i anonimnih donatora.

Ulaz na sve koncerte i predavanja je besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta od 15. januara 2020.

Detalje o programu i učesnicima festivala možete naći na internet stranici: www.rossifest.org

* * *

25 – 28. januar

10.00 – 13.00 / 14.00 – 17.00 - Muzej Narodnog pozorišta

Majstorski kurs operskog pevanja

Olga Makarina

25. januar

20.00 - Narodno pozorište, scena Raša Plaović

Koncert ansambla Salomon Rosi (Italija)

Musical flowers from Jewish Baroque

27. januar

17.30 – Muzej Narodnog pozorišta

Predavanje prof. Ane Stefanović

19.00 – Muzej Narodnog pozorišta

Predavanje prof. Tijane Popović Mlađenović

27. januar

20.00 – Narodno pozorište, scena Raša Plaović

Koncert: Portreti i sećanja

Kvartet za kraj vremena, Olivije Mesijan

28. januar

Muzej Narodnog pozorišta

Koncert polaznika majstorskog kursa solo pevanja

20.30 – Narodno pozorište, scena Raša Plaović

Koncert: Davidovi psalmi

Hor Braća Baruh

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...