•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija je filmski, televizijski i pozorišni glumac. Oženjen je Lenkom Udovički i ima ćerke Ninu, Milicu Almu, Vanju, Luciju i sina Danila.

Rođen je 27. jula 1946. u srpskoj porodici u mestu Bunić kod Titove Korenice u Hrvatskoj. Diplomirao je 1969. na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažovan u zagrebačkom dramskom kazalištu Gavela. Nakon toga naizmenično radi kao slobodni umetnik, s angažmanom u HNK Zagreb, te ponovno u „Gaveli“. Nadaren, posebne glumačke tehnike, i racionalan i temperamentan, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički najteže scene, pokazao se podjednako uverljiv u ulogama klasičnog (npr. Šekspirovi Hamlet i Ričard III) i modernog repertoara (npr. Ibzenov Per Gint) - u raznim žanrovima, i u pozitivnim i u negativnim likovima. Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada „Vladimir Nazor“, Nagrada „Dubravko Dujšin“, Nagrada „Orlando“ na Dubrovačkim ljetnim igrama). Na filmu je debitovao sporednom ulogom u Iluziji (1967) Krste Papića, dok prvu glavnu - mladića na životnoj prekretnici - tumači u Gravitaciji ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968) B. Ivande.

Od tada sve češće nastupa u glavnim ulogama ušavši u krug najboljih jugoslovenskih glumaca i glumeći u filmovima raznih žanrova - od ratnih drama do savremene tematike. Početkom 70-ih zapažene su mu uloge komunističkog aktiviste dezorijentisanog u privatnom životu u Crvenom klasju (1970.) Živojina Pavlovića te seoskog mladića suočenog s nepravdom u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja (1973) Krste Papića. U to vreme ističe se i u filmovima koji kritički oslikavaju jugoslovensku savremenost: kao karijeristički kompozitor (što potvrđuje njegovu sposobnost karakterizacije moralno ambivalentnih osoba) u filmu Bravo maestro (1978) Rajka Grlića (Zlatna arena u Puli) i kao novinar u istoimenom filmu (1979.) Fadila Hadžića.

Najuspešnija filmska godina za Šerbedžiju je verovatno bila 1986. kada sa dve uloge u filmovima dobijaju titulu najuspešnijih na pulskom festivalu: revolucionara koji se ne snalazi u poratnom vremenu u Večernjim zvonima Lordana Zafranovića (Zlatna arena) i radnika ogorčenog siromaštvom i životnim nedaćama u Snu o ruži Ž. Tadića (Velika povelja u Nišu). Velikog radnog potencijala, s uspehom glumi i na televiziji: u tv-serijama U registraturi, Nikola Tesla (u naslovnoj ulozi), Prosjaci i sinovi i Bombaški proces (kao Josip Broz Tito). Godine 1982. dobio je godišnju nagradu australijske televizije Sami za glavnu ulogu u australijskoj televizijskoj ekranizaciji drame Oslobođenje Skoplja D. Jovanovića. Objavio je 2 zbirke pesama: Promjenljivi i Crno, crveno. Bio je predavač scenskog govora i glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu te kao vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Godine 1992. odlazi u svet gde se takođe probio kao sjajan glumac. Uprkos tome što je već glumio u 80-ak filmova distribuisanih uglavnom na području bivše Jugoslavije, proboj u svetske vode zadobio je filmom Hanin rat (1988) i filmom Pre kiše (1994) Milča Mančevskog. Godine 1996, Šerbedžija je igrao oca izbeglice u filmu Belma i novozelandskog imigranta u filmu Broken English. Potom su usledile uloge u vodećim holivudskim filmskim ostvarenjima u filmovima „Svemirski kauboji“, „Nemoguća misija 2“, „Moćni Džo Jang“, „Sneč“ itd.

Poznat je i po čitanju poezije, a i po pozorišnim predstavama. Pokrenuo je i novi teatar „Ulisis“ u Puli koji je premijeru doživio s predstavom „Kralj Lir“ na Brionima pod rediteljskom palicom njegove supruge Lenke.

Radio je s mnogim velikim imenima kao što su Vanesa Redgrejv, Filip Nojs ili Tom Kruz, Stenli Kjubrik i Klint Istvud.

Rade Šerbedžija je u januaru 2011. godine uvršten na Pres Magazinovu listu „100 najpoznatijih Srba u svetu“.

Filmografija:

1967. Iluzija

1967. Crne ptice

1968. Osveta

1968. Seansa

1968. Maratonci

1968. Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata

1969. Dio è con noi

1969. Sedmina - Pozdravi Marijo

1970. Sam čovjek

1970. Papagaj

1970. Idu dani

1970. Crveno klasje

1971. Putovanje na mjesto nesreće

1971. U gori raste zelen bor

1972. Prosjaci i sinovi Matan Potrka

1972. Poslijepodne jednog fazana

1972. Rođendan male Mire

1972. Zvezde su oči ratnika

1973. Pelikani

1973. Živjeti od ljubavi

1973. Begunac

1974. Nocturno

1974. Tojota Korola 1000

1974. Obesenjak

1974. U registraturi

1974. Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj

1974. Užička republika

1975. Pesma Mića Ranović

1976. Užička republika

1976. Noćna skela

1977. Hajka Lado

1977. Nikola Tesla

1978. Bombaški proces

1978. Bravo maestro

1979. Novinar

1979. Živi bili pa viđeli

1979. Povratak

1979. Usijanje

1979. Ivan Goran Kovačić

1980. Duvanski put

1980. Gospođica

1981. Tuga

1981. Nepokoreni grad

1982. 13. jul

1982. Kiklop

1982. Tamburaši

1982. Variola vera

1983. Zadah tela

1983. Banović Strahinja

1983. Noć poslije smrti

1984. Štefica Cvek u raljama života

1984. Pejzaži u magli

1984. U raljama života

1984. Una

1985. Horvatov izbor

1985. Život je lep

1986. San o ruži

1986. Putovanje u Vučjak

1986. Večernja zvona

1987. Osuđeni

1987. Die Verliebten

1987. Hudodelci

1988. Zagrljaj

1988. Večernja zvona

1988. Manifesto

1988. Hanin rat

1989. Čovjek koji je volio sprovode

1990. Karneval, anđeo i prah

1990. Majstori mraka

1992. Dezerter

1993. Kontesa Dora

1994. Magareće godine

1994. Pre kiše

1995. Urnebesna tragedija

1995. Two Deaths

1995. Belma

1996. Memento

1996. Nečista krv

1996. Broken English

1997. Svetac

1997. Tregua, La

1998. Mare largo

1998. Polish Wedding

1998. Praški duet

1998. Moćni Džo Jang

1999. Oči širom zatvorene

1999. Il Dolce rumore della vita

1999. Stigmata

2000. Nemoguća misija 2

2000. Svemirski kauboji

2000. Sneč

2000. Je li jasno, prijatelju?

2001. Južni Pacifik

2002. Ilaria Alpi - Il più crudele dei giorni

2002. Tihi Amerikanac

2003. Quicksand

2003. Spooks

2004. Eurotrip

2004. Golemata voda

2004. The Fever

2005. The Keeper: The Legend of Omar Khayyam

2005. Short Order

2005. Betmen počinje

2005. Go West

2005. The Fog

2005. Surface

2006. Moscow Zero

2006. The Elder Son

2007. Balkanski sindrom

2007. Brat

2007. Tesla

2007. Shooter

2007. 24

2007. Say It in Russian

2007. L... kot ljubezen

2007. Pravo čudo

2007. Fallen

2007. Fugitive Pieces

2007. Battle in Seattle

2007. Liebeskeben

2008. The Eye

2008. Quarantine

2008. My Own Worst Enemy

2009. Thick as Thieves

2009. Middle Men

2009. CSI: Miami

2010. Kao rani mraz

2010. Sedamdeset i dva dana

2010. Hari Poter i relikvije Smrti, prvi deo

2011. 5 Days of War

2011. Tatanka

2011. X-Men: First Class

2011. In the Land of Blood and Honey

2011. Blossom

Preuzeto iz: Wikipedia -e

Podeli:



Preporucujemo

BOŽIĆ ZA PAMĆENJE NA PICKBOX TV-u!
Ovacije i gromoglasan aplauz na premijeri komedije “Deset...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 25. novembra do 1.decembra
Iduća godina donosi premijere sjajnih filmova
MSUV - Izveštaj sa konferencije za medije povodom izložbe...
Komplet za Nišville 2022 po ceni pojedinačne ulaznice!
Branko Đurić i Izudin Bajrović o premijeri komedije...
Film “Skoči, dušo” na zatvaranju 13. Merlinka...
Omiljeni lik iz "La Case de Papel" dobija vlastitu seriju
Rasprodata premijera filma “Nije loše biti čovek”...
Karavan srpskog filma tokom decembra u osam gradova Srbije
Nova izdanja Filmskog centra Srbije na 27. Festivalu...
Izašle su poslednje epizode "La Case de Papel"
Najnovija Diznijeva avantura u Cineplexx bioskopima
"Francuska depeša" stiže u bioskope
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 25. novemba...
"Spider-Man: No Way Home" nije poslednji, stižu još tri...
Film "Toma" pogledalo više od milion gledalaca
Potpisan novi sporazum o saradnji na polju stripa između...
Marko Grba Singh: "Rampart je film o prostorima u kojima...
Ovacije na ekskluzivnoj projekciji komedije “Deset u...
Frano Lasić o filmu Elegija lovora: “Zaintrigirala me je...
Film "Južni vetar 2 - Ubrzanje" videlo 600 hiljada ljudi
Festival Alternative film/video u znaku Nesvrstanih
Nova korejska serija "Hellbound" ruši rekorde
Ko je sve bio agent 007
Gojković: U nastavku "Bese" fokus je na mlađoj generaciji
Film "Nije loše biti čovek" - Dušan Kovačević:...
Otvorena izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES u...
Konferencija „Vidimo se u bioskopu!“ i Skupština...