•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rade Marković (1921 - 2010)

Radomir Rade Marković (Beograd, 14. oktobar 1921. — Zabok, 10. septembar 2010) je bio srpski pozorišni i filmski glumac.

Rade Marković najpre je studirao Tehnički, a zatim prešao na Filozofski fakultet u Beogradu, da bi se potom posvetio glumi, na početku samo amaterski, sa grupom mladih beogradskih entuzijasta prve posleratne generacije, koji probaju u prostorijama Kolarčevog univerziteta. U toj grupi je bila i Olivera Đorđević (kasnije poznata srpska glumica Olivera Marković) sa kojom se venčao 1945. godine, i sa kojom je godinu dana kasnije dobio sina Gorana, poznatog srpskog reditelja.

Bio je istaknuti član Beogradskog dramskog pozorišta 1950 — 1952. i 1954 — 1966. godine, ali je igrao i na svim drugim beogradskim scenama, na kojima je ostvario preko 200 uloga. Naročito je bio sugestivan u karakternim ulogama najšireg raspona.

Pozorištu je ostao veran i nakon odlaska u penziju, pa sve do svoje smrti.

6. oktobra 2010. godine trebalo je da igra na premijeri predstave Zlatno tele u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji njegovog sina Gorana Markovića.

Bio je spiker u prvim filmskim novostima po oslobođenju Beograda, kao i u mnogim kratkometražnim filmovima.

Bio je na odmoru u Klanjcu, u kući svoje druge supruge, kada mu je pozlilo. Preminuo je 10. septembra na kardiološkom odeljenju bolnice u Zaboku, u Hrvatskoj. Sahranjen je 15. septembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu .

Filmska karijera

Kao filmski glumac debitovao je 1948. godine ulogama skojevca-ilegalca Miše u filmu Besmrtna mladost Vojislava Nanovića i nedozrelog muža Tonce u filmu Sofka Radoša Novakovića.

Stalno je prisutan i tražen glumac. Do 1987. godine je nastupio u oko 60 filmova reditelja svih generacija. Osobito je zapažen u ulogama, glavnim i većim sporednim, autoritativnih ličnosti.

S mnogim autorima snimio je po nekoliko filmova: Čudotvorni mač (1950) i Šolaja (1955, za koju je dobio Zlatnu arenu za sporednu ulogu na festivalu u Puli 1956.) Vojislava Nanovića; Daleko je sunce (1953), Pesma (1961), Operacija Ticijan (1963) i Bekstva (1968) Radoša Novakovića; Sumnjivo lice (1954) i Put oko sveta (1964) Soje Jovanović; Zenica (1957) i Kako su se voleli Romeo i Julija (1966) Jovana Živanovića; Prvi građanin male varoši (1961), Leto je krivo za sve (1961) i Devojka (1965) Puriše Đorđevića; Roj (1966., za koju je dobio prvu nagradu /ex aequo/ za mušku ulogu na festivalu glumačkog ostvarenja u Nišu), Hasanaginica (1967), Delije (1968) i Burduš (1970) Miodraga Popovića; Diverzanti (1967) i Valter brani Sarajevo (1972) Hajrudina Krvavca; Klopka za generala (1971) i SB zatvara krug (1974) Mikija Stamenkovića; Otpisani (1974) i Kraljevski voz (1982) Aleksandra Đorđevića; Nacionalna klasa (1979), Majstori, majstori (1980) i Variola vera (1982) Gorana Markovića.

Od ostalih uloga posebno se ističu one u Tuđoj zemlji (1957) Joze Galea, za koju je nagrađen drugom nagradom u Puli, i Radopolju (1963) Stoleta Jankovića, za koju je osvojio pulsku Srebrnu arenu. Nastupao je i u inostranstvu (na primer Kradljivac breskvi (1964), Vula Radeva u Bugarskoj; Voda nešto nosi (1969), J. Kadara i E. Klosa u bivšoj SSSR; Zlatne naočare (1986), Đulijana Montalde u Italiji, kao i u mnogobrojnim televizijiskim dramama i serijama.

Režirao je i dva dokumentarna filma:

Smeh sa scene: Atelje 212 (1972)

Među nama: Slobodan Perović (1998) (TV)

Bio je profesor glume na Akademiji pozorišne umetnosti u Novom Sadu.

Nagrade

Sumirano, Rade Marković je jedan od najvećih i najpostojanijih imena srpskom glumišta u periodu od Drugog svetskog rata pa do novog milenijuma. Na filmu je odigrao 81 ulogu; u televizijskim dramama, serijama i drugim emisijama 62 uloge, učestvovao je u 186 radio drame, a na pozorišnim scenama ostvario je ukupno 96 uloga.

Kao profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu izveo je četiri klase, sa ukupno 39 studenata (Dušan Jakišić, Dragan Vujić Vujke, Radmila Tomović, Milan Čučilović, Srđan Timarov, Milica Zarić i drugi).

Tokom pet decenija glumačkog prisustva, pre svega na pozorišnoj sceni, Marković je stekao nepodeljena priznanja kritike, publike i kolega zbog najmanje dva razloga: duboke odanosti, može se reći pune posvećenosti pozivu, što je najčešće donosilo vrhunska ostvarenja, kao i neposustalog traganja za novim, savremenim i modernim glumačkim izazovom, kojim je nastojao da pomeri standarde u glumi u čemu je bio jedan od tvoraca avangardnih pozorišnih puteva u našoj sredini.

Nagrađen je svim najznačajnijim stručnim i društvenim nagradama i priznanjima:

dve Sterijine nagrade: 1958. godine za ulogu Nikoletine Bursaća u predstavi Beogradskog dramskog pozorišta i 2002. godine za ulogu Pukovnika Z. u predstavi Pandorina kutija istog pozorišta,

tri pulske Arene: 1956. godine za ulogu kapetana Drenka u filmu Šolaja, 1957. godine za ulogu u filmu Tuđa zemlja i 1963. godine za ulogu Ilije u filmu Radopolje,

nagrada "Slavica" (danas nagrada "Pavle Vuisić") 1989. godine, kao priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu,

Oktobarska nagrade grada Beograda,

Dobričin prsten” za 1998. godinu (najznačajnija nagrada za glumu u Srbiji),

Statuete Joakim Vujić koju dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca 2005. godine, kao i mnoge druge.

Kao dobitniku nagrade „Dobričin prsten“, Savez dramskih umetnika Srbije izdao je monografiju ili zbornik radova posvećen njegovom ukupnom stvaralaštvu. Priređivač zbornika je teatrolog Zoran T. Jovanović. NJemu u čast je od 20. februara 2011. velika scena Beogradskog dramskog pozorišta ponela ime „Rade Marković“.

Filmografija:

1948. Besmrtna mladost

1948. Sofka

1950. Čudotvorni mač

1953. Daleko je sunce

1954. Sumnjivo lice

1955. Lažni car Šćepan Mali

1955. Šolaja Drenko

1957. Mali čovek

1957. Tuđa zemlja

1957. Atomska bajka

1957. Zenica

1957. Ne čakaj na maj

1958. Nikoletina Bursać (TV)

1958. Te noći

1958. Tri želje

1961. Leto je krivo za sve

1961. Pesma

1961. Prvi građanin male varoši

1962. Saša

1962. Kozara

1963. Operacija Ticijan

1963. Radopolje

1964. Put oko sveta

1964. Na slovo

1964. Kradljivac bresaka

1965. Devojka

1965. Druga strana medalje

1966. Most

1966. Vojnik

1966. Roj

1966. Štićenik

1966. Kako su se voleli Romeo i Julija?

1967. Hasanaginica

1967. Nož Kosta

1967. Diverzanti

1967. Bomba u 10 i 10

1968. Delije

1968. Stubovi društva

1968. Trojica protiv svih... a žena četvrta

1968. Bekstva

1968. Trojica protiv svih

1968. Ganngsterski vođa

1968. Goli čovjek

1969. Neka daleka svjetlost

1969. Touha zvaná Anada

1970. Slučaj Openhajmer (TV)

1970. Bablje leto

1970. Biciklisti

1970. Burduš

1970. Selo bez seljaka (serija)

1971. Dom i lepota

1971. Klopka za generala

1971. Balada o svirepom...

1971. Operacija 30 slova (serija)

1971. Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji

1971. Direktor

1972. Ratnički talenat

1972. Čovek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu (TV)

1972. Zasluge

1972. Izdanci iz opaljenog grma (serija)

1972. Valter brani Sarajevo

1973. Oni lepi rođendani

1973. Brauningova verzija

1973. Piknik na frontu (TV)

1973. Sutjeska

1974. Valter brani Sarajevo (serija)

1974. Obešenjak

1974. SB zatvara krug

1974. Obraz uz obraz (serija)

1974. Otpisani

1974. Dimitrije Tucović (serija)

1975. Prokletinja

1975. Pavle Pavlović

1974-1975. Otpisani (serija)

1975. Kuća Saša

1975. Život je lep (serija)

1976. Proces Đordanu Brunu

1976. Povratak otpisanih

1976. Ozračeni

1976. Morava 76 (serija)

1976. Metak u leđa

1976. Grlom u jagode (serija)

1977. 67. sastanak Skupštine Kneževine Srbije (TV)

1977. Specijalno vaspitanje

1978. Okupacija u 26 slika

1978. Čardak ni na nebu ni na zemlji (serija)

1978. Povratak otpisanih (serija)

1978. Lasno je naučiti, nego je muka odučiti (serija)

1979. Prva Srpska železnica (TV)

1979. Joakim

1979. Slom (serija)

1979. Nacionalna klasa

1979. Trofej

1979. Bife Titanik (TV)

1980. Majstori, majstori!

1980. Petrijin venac

1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića

1981. Kraljevski voz

1981. Dečko koji obećava

1981. Svetozar Marković (serija)

1981. Šesta brzina

1982. Kiklop

1982. Divlje meso

1982. Mikelanđelo (TV)

1982. Priče iz radionice (serija)

1982. Variola vera

1983. Nabujala reka

1983. Kako sam sistematski uništen od idiota

1984. Tajni dnevnik Sigmunda Frojda

1985. Sudbina umetnika-Đura Jakšić (TV)

1986. Bal na vodi

1986. Lijepe žene prolaze kroz grad

1987. Pod rusevinama

1987. Gli occhiali d'oro

1989. Sabirni centar

1989. Seobe

1990. Jastuk groba mog (serija)

1990. Belle epoque

1991. Apis

1992. Der zweite Tod des Gregor Z.

1992. Tito i ja

1993. Pun mesec nad Beogradom

1993. Teatar u Srba (serija)

1995. Simpatija i antipatija (TV)

1995. Ubistvo s predumišljajem

1998. Knez Mihailo

2000. Zemlja istine, ljubavi i slobode

2001. Metla bez drške 5 (serija)

2003. Mali svet

2005. Mi nismo anđeli 2

Podeli:



Preporucujemo

VEČE AKCIJE UZ NASTAVAK KLASIKA- "TOP GAN: MAVERIK" - 26....
Specijalano TOP GUN VEČE u Cineplexx Niš bioskopu 25....
Najava specijalnog programa 15. Beldocs festivala: Žena...
Održana beogradska premijera filma NE IGRAJ NA ENGLEZE
KADA JE BITKA, NEKA BUDE UMETNIČKA!
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 12. do 18....
Pala prva klapa mediteranske komedije „Živi i zdravi“...
Uroš Krčadinac i Lav Mrenović predstavili rezultate...
Izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz...
Otvorena izložba „Nije za preprodaju“ u Prodajnoj...
"Priče iz Drugog rata" Aleksandra Zografa
Otvaranje izložbe „Nije za preprodaju“ 19. maja u...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 12. do 18. maja
Ekipa Bašta Festa očistila divlje deponije u Nacionalnom...
Otvorena izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi...
Najbolјi filmovi u 2021. godini
Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u Bioskopu Balkan
VEČE AKCIJE UZ NASTAVAK KLASIKA- "TOP GAN: MAVERIK" 26....
XR izlozba: Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u...
Uloge u kojima ste voleli Benedikta Kamberbača
Izložba Ivan Ivezić: Tihi obrt – Retrospektiva...
Dodelom nagrada svečano zatvoren 15. Beldocs festival
Retrospektive filmova i Master Class predavanja Karpa...
Nišville sutra obeležava Noć Muzeja!