•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Radni susreti: Razgovor sa pozorišnim i vizuelnim umetnikom iz Bejruta Rabiom Mrueom

Bojan Đorđev, pozorišni autor iz Beograda, vodiće onlajn razgovor 15. septembra u 19h sa Rabiom Mrueom (Rabih Mroue), pozorišnim i vizuelnim umetnikom iz Bejruta, autorom performansa, videa, instalacija i performativnih „neakademskih predavanja“, od kojih se neka bave i građanskim ratom u Libanu i drugim konfliktima na Bliskom istoku. Ovaj razgovor odigraće se u okviru projekta „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” u organizaciji mreže Create to Connect -> Create to Impact koji traje od 15. septembra do 3. oktobra. Uputstvo za pristup dešavanjima na internetu nalazi se na linku: https://workingencounters.qpress.tech/#LIVE .

Mrue je poznat beogradskoj publici još od 2011. kada je u organizaciji Teorije koja Hoda, gostovao sa performansom “Inhabitants of Image / Stanovnici slike” koji se bavio kultom "mučenika" heroja libanskog građnskog rata. Veliku pažnju međunarodne publike Mrue je privukao performansom “Pixelated revolution/ Pikselizirana revolucija”, premijerno izvedenim na 13. Dokumentima u Kaselu 2012, koji istražuje snimke telefonom sirijskog građanskog rata, među kojima je i jedan u kojem čovek snima sopstvenog ubicu u trenutku ispaljivanja metka.

Mrue je takođe dobitnik specijalne nagrade 50. BITEF-a 2016. godine za predstavu “Riding on a Cloud / Jašući oblak”. Premijera njegovog sledećeg rada “Second Look/Drugi pogled” - TV serije naručene od strane festivala Štajerska jesen koji se ove godine realizuje pod sloganom “Panic TV / TV panica” - u saradnji sa stalnom partnerkom Linom Maždalani (Majdalanie), desiće se online 24. septembra ove godine. Mrue je rezidentni reditelj Minhenskog pozorišta Kammerspiel i gostujući predavač na brojnim evropskim umetničkim školama, između ostalog i mentor Đorđevu na studijama na DasTheater u Amsterdamu.

Pored Mruea, biće održani i razgovori sa književnicom Barbi Marković (17. septembar u 19h) i rediteljem Želimirom Žilnikom (19. septembra u 18h).

Eksperimentalni umetničko-istraživački projekat “O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” se odvija putem interneta i okuplja petnaest međunarodnih umetnika i umetnica koji su, kroz seriju „Radnih susreta”, pozvani da promisle temu heroizma. Kao deo zajedničkog procesa istraživanja i podsticaj koleginicama i kolegama, troje renomiranih autora koji u sopstvenoj umetničkoj praksi dodiruju aspekte teme, javno će govoriti o svom radu.

Završne prezentacije učesnika biće dostupne online od 2. oktobra na engleskom jeziku, a u CZKD - Centru za kulturnu Dekontaminaciju, u Beogradu 3. oktobra 2020. godine biće održana javna prezentacija na srpskohrvatskom jeziku.

Prvo izdanje „Radnih susreta” koncipirala je i organizovala grupa urednika: Bojan Đorđev, Siniša Ilić (vizuelni umetnik/Beograd), Nataša Mackuljak i Ivana Marjanović zajedno sa Draganom Jovović (producentkinja/Beograd). Projekat se realizuje uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske unije, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Foto: Jeva Griskjane, uz dozvolu za objavljivanje.
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila