•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rahela Ferari (1911 - 1994)

Rahela Ferari (Zemun, 27. avgust 1911. — Beograd, 12. februar 1994) je bila srpska filmska i pozorišna glumica jevrejskog porekla.

Rođena je kao Bela Rohel Frajnd 27. avgusta 1911. godine u Zemunu.

Od 1930. do 1940. godine je radila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od 1940. do 1941. u Umetničkom pozorištu u Beogradu. Za vreme Drugog svetskog rata nije igrala.

Od 1945. do 1947. je ponovo nastupala u Novom Sadu. Od osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 1947. godine, bila je prvakinja tog pozorišta.

U Novom Sadu je igrala veliki broj raznovrsnih uloga u domaćem i stranom repertoaru. Pre rata najzapaženije su njene epizodne uloge karakterno osobenih i ćudljivih ženskih likova. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, takođe u raznovrsnom repertoaru, ostvarila je mnogo živopisnih ženskih likova, među kojima i majstorske realizacije: Paškove u „Ribarskim svađama“ K. Goldonija, Ksenije u „Jegoru Buličovu“ M. Gorkog, Vasilise u „Na dnu“ M. Gorkog, Zeleničke u „Rodoljupcima“ J. Sterije Popovića, i Sarke u „Ožalošćenoj porodici“ B. Nušića.

Povremeno je gostovala u poznatom pozorištu "Atelje 212" i igrala na filmu i televiziji.

Bila je udata za glumca Aleksandra Stojkovića. Udajom je promenila i ime, i prezime u Marija Stojković da bi nakon muževljeve smrti uzela umetničko ime Rahela Ferari. Nikada se više nije udavala. Umrla je u Beogradu 12. februara 1994. godine i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.


Filmografija:

1950.-te
1951. Bakonja fra Brne
1953. Nevjera
1953. Daleko je sunce
1957. Potraži Vandu Kos
1958. Mati

1960.-te
1960. Veliki poduhvat
1960. Dan četrnaesti
1960. Velika ponoćna misterija (TV)
1960. Ožalošćena porodica (TV)
1961. Jerma
1961. Parče plavog neba
1961. Prvi građanin male varoši
1962. Varljivo jutro
1962. Troja vrata
1962. Junaci dana
1963. Bezazlene duše
1963. Dva presudna dana
1964. Nešto o čemu se može govoriti
1965. Ono more
1965. Francuske kraljice
1965. Mrtvima ulaz zabranjen
1967. Jegor Buličov (TV)
1967. Nikad se ne zna
1967. Simon
1967. Arsenik i stare čipke (TV)
1967. Skupljači perja
1968. Tako je ako vam se tako čini (TV)
1968. Švabica
1968. Naši sinovi
1968. Kad golubovi polete
1968. Ne igraj se ljubavlju
1968. Pedikirka
1968. Isten és ember elött
1969. Služavka
1969. Zigmund Brabender, lovac i ser (serija)
1969. Preko mrtvih (TV)
1969. Krčma na glavnom drumu

1970.-te
1970. Ujka Vanja (TV)
1970. Deset zapovesti (serija)
1970. Li Harvi Osvald
1970. Bube u glavi
1971. Dom i lepota
1971. Pesnikova pisma
1971. Sladak život na srpski način
1971. Čedomir Ilić (serija)
1972. Samoubica
1972. Ženski razgovori (serija)
1972. Građani sela Luga (serija)
1973. Kućevlasnik i palikuća
1973. Kamiondžije (serija)
1973. Naše priredbe (serija)
1973. Paja i Jare - Kamiondžije
1974. Draga tetka
1974. Laža i Paralaža
1974. Porodični orkestar
1974. Odlazak Damjana Radovanovića
1975. Svedoci optužbe
1975. Andra i Ljubica
1975. Lepeza ledi Vindemir
1975. Život je lep (serija)
1976. Babino unuče (serija)
1976. Zvezdana prašina (TV)
1976. Grlom u jagode (serija)
1977. Najdraža deca dragih roditelja
1978. Tigar Gđa Hadžirakić
1979. Nacionalna klasa

1980.-te
1981. Neka druga žena
1982. Tesna koža
1983. Stepenice za nebo
1984. Davitelj protiv davitelja
1984. Čaj u pet (TV)
1986. Lijepe žene prolaze kroz grad
1986. Sivi dom (serija)
1987. Slučaj Harms
1987. Ivanov (TV)
1987. Tesna koža 2
1988. Suncokreti
1988. Tesna koža 3
1988. Manifesto
1989. Metla bez drške (serija)
1989. Balkan ekspres 2 (serija)

1990.-te
1990. Metla bez drške 2 (serija)
1990. Jastuk groba mog (serija)
1990. Hajde da se volimo 3
1991. Metla bez drške 3: Afera Armani (serija)
1992. Tango argentino
1993. Raj
1993. Metla bez drške (serija)
1993. Kaži zašto me ostavi
1993. Bolje od bekstva

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

’Friday the 13th’ se vraća u bioskope na 40....
"She-Hulk" stiže u "Marvelov" univerzum: Tatjana Maslani...
Saša Radojević: Danas imamo apsolutno fascinantne...
Novi Star Trek filmski reboot je argument zašto bi celo...
Ryan Reynolds-ov Green Lantern spasava Avengers-e u...
Bioskop Vilin Grad – repertoar od 17. do 23. septembra
Svečano otvoren 13. Leskovački internacionalni festival...
Hoakin Finiks i Runi Mara dobili sina
Porodični vikend u bioskopu Vilin Grad 03. i 04. oktobra
Novi Alien film verovatno neće imati dodirnih tačaka sa...
Filmski centar Srbije na snimanju filma Bilo jednom u Srbiji
’Save Yourselves!’ - Povlačenje sa Interneta pretvara...
Misbehaviour (2020) - uskoro
Mel Gibson će igrati u filmu Fatman
Najbolja filmska ostvarenja iz regiona i dve srpske...
Gosti iz Slovenije i dve predstave iz Srbije na...
Film "Dnevnik ratnog hirurga" nagrađen "Zlatnim vitezom"
Malasaña 32 (2020) - uskoro
Darko Bajić: Smrt Gorana Paskaljevića je veliki gubitak...
Režiser Scarface Remake-a obećava da će njegov Tony...
Svečanom dodelom nagrada zatvoren 13. Leskovački festival...
Chadwick Boseman deo honorara dao kolegenici jer je...
Proglašeni pobednici 27. Festivala evropskog filma Palić
Die Heinzels - Rückkehr der Heinzelmännchen (2020) -...
Milena Pavlović - Drago mi je što me ljudi pamte po ulozi...
Tajna (The Secret): Nova mini-serija po istinitom događaju
Almodovar planira da snimi vestern
Zvezda Igre prestola postao otac
Greenland (2020) - uskoro
‘Spenser Confidential 2’ se definitivno sprema za...