•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Railroad Tigers (2016)

Mnogo toga možete reći o reditelju na osnovu načina na koji režira scenu koja uključuje voz. Pored scena koje zahtevaju da preciznost upravljanja lokomotivama bude na istom nivou kao i preciznost samog snimanja, tu je i plejada režisera počevši od Bustera Keatona do Justina Lina (za „The General“ i „Fast Five“, respektivno) koja je kreirala prave spektakle igrajući se vozovima (i uništavajući ih). U slučaju kineskog režisera Dinga Shenga i njegovog najnovijeg filma, „Railroad Tigers“, koji karakteriše mnoštvo scena u vozu, ali nijedna nominacija za ulazak u istoriju filmova o vozovima, jedino što najistaknutije nepovezane scene ovog filma simolizuju jeste olupina u koju se ceo ovaj poduhvat veoma brzo pretvara. Uprkos razmetanju svojom velikom glumačkom ekipom, velikim scenama i moći zvezde kakva je svemoćni Jackie Chan, filmu „Railroad Tigers“ nedostaje vitalni fokus koji bi povezao sve ove elemente.

U okviru opusa Jackiea Chana, ovo je jedan od filmova namenjenih isključivo ljubiteljima Chanovih filmova, zbog nedostatka njegove akcije, uprkos tome što je on vođa grupe boraca za slobodu u ovom filmu. Godina je 1941., a Chanov lik Ma Yuan radi sa nepoželjnom grupom mladića kako bi izazvao haos među japanskom vojskom koja okupira Kinu. Njihov glavni metod je otimanje vozova i krađa zaliha, kao što je i prikazano u uvodnim scenama u kojima oni onesvešćuju vojnike i iscrtavaju logo svoje grupe (tigar sa krilima) na golim stomacima vojnika.

Svrha grupe odmetnika postaje manje nejasna kada ova grupa naiđe na ranjenog vojnika, koji govori o planovima da se raznese most pomoću kojeg japanski vojnici dobijaju svoje namirnice. Inspirisani ratnim naporima i prihvatajući samoubilačku misiju, Ma Yuan i njegovi prijatelji odlučuju da sami napadnu taj most. Juri ih hladnokrvni Yamaguchi (Hiroyuki Ikeuchi), kapetan japanske vojne policije.

Kad bi ova vrlo jednostavna priča bila malo povezanija sa svojim tonom, počunje od komedije da bi se na kraju ipak pretvorio u mračne trenutke bola, „Railroad Tigers“ ne poseduje one finese koje su neophodne da bi se izveo tananiji ton koji poseduje „Inglorious Basterds“. Impulsi u stilu crtanih filmova gotovo da prljaju istorijski ulog ovog filma, i obrnuto („To stvarno boli!“, kaže vojnik koga je probolo sopstveno prevrnuto vozilo). Ono što u još većoj meri dezorijentiše gledaoce je i činjenica da je ceo film snimljen u vidu flešbekova, počevši od mladog dečaka koji gleda u motor voza obeležen simbolom grupe odmetnika. Pored podnaslova koji gledaocima odaju šta će se sledeće desiti („Rob the Train“), „Railroad Tigers“ želi da svi mogu jasno da ga razumeju, uključujući i deca, ali se predstavlja kao bezbrižna komedija o žrtvama rata.

Što se tiče tih podnaslova: one postaju samo plitak gest kojim se gledalac uključuje u film, naročito ako uzmemo u obzir da količina informacija koja je samo nabacana na ekran ne vodi ka emotivnom vezivanju za ljude ili išta drugo u ovom filmu. Veličina priče i nedostatak tenzije u istoj postaju sve očigledniji sa oskudnim obećanjem iznenađenja, kao i sa velikim brojem likova koji su dovoljno značajni da bi dobili svoju ličnu oznaku. Sve ovo čini da „Railroad Tigers“ deluje još nedoslednije – to je vrsta uloga koji ne želite da imate kada vaš film uključuje ratnu glumačku ekipu i ogroman voz.

Ljubiteljima scena voza u filmovima će biti drago da znaju da upravo lokomotiva dobija dosta prostora u ovom filmu, u toku pljačke, bežanja, potere i drugim scenama. Međutim, pomenuti obožavaoci će biti obeshrabreni, a možda i ometeni kao što smo mi bili, obimom korišćenja plave pozadine u svakoj sceni, i to naizgled svaki put kada se Ma Yuan i njegova ekipa nalaze van voza. S tim na umu, režija nije mnogo pomogla da se razjasne suštinske ideje u pogledu geografije ili udaljenosti kada govorimo o vagonima. Treći čin ipak uspeva da ima zadivljujuće slike (većinom iz praktičnog seta), koje se javljaju kao tračak Sunca nakon maglovitog dana.

Uz malo toga za šta se možemo uhvatiti – i uprkos svemu što nudi – „Railroad Tigers“ je daleko sporiji od blesavog akcionog filma koji se obično odvija u vozu. Čak ni Chan ne pruža harizmu svojim obožavaocima kao što smo mi kako bi ih utešio, pošto je on često na ekranu ali se veoma malo aktivira. Umesto toga, njegov šarm je uzet i prenešen na grupu mladih ljudi kojima nedostaje ličnost, individualna ili kolektivna, pri čemu ih jedino njihova starosna dob neznatno razlikuje od Chana. Ovo je jedan od mnogobrojnih načina na koji je film umanjio svoju sopstvenu vrednost, umesto mirne vožnje, gledaocima pružio neubedljivo iskustvo.

Žanr:akcija, komedija, ratni
Godina:2016
Reziser:Ding Sheng
Scenario:He Keke, Ding Sheng
Uloge:Jackie Chan, Jaycee Chan, Zitao Huang
Studio:Sparkle Roll Media, Shanghai Film Group, Beijing Going Zoom Media
Zemlja:China
Jezik:mandarinski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...