•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Razgovor sa književnicom Barbi Marković

Onlajn razgovor između književnice Barbi Marković i umetnice i kustoskinje Nataše Mackuljak biće organizovan 17. septembra u 19h u okviru projekta „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” u organizaciji mreže Create to Connect -> Create to Impact. Ovaj projekat traje od 15. septembra do 3. oktobra, a sledeći na programu će biti razgovor sa rediteljem Želimirom Žilnikom, 19. septembra. Završne prezentacije učesnika biće dostupne online od 2. oktobra na engleskom jeziku, a u CZKD - Centru za kulturnu Dekontaminaciju, u Beogradu 3. oktobra 2020. godine biće održana javna prezentacija na srpskohrvatskom jeziku. Uputstvo za pristup dešavanjima na internetu nalazi se na linku: https://workingencounters.qpress.tech/#LIVE .

Razgovor će predstavljati put kroz roman „Superheldinen” (Superheroine) Barbi Marković. Pošto i Mackuljak i Marković žive u Beču, a obe potiču iz Jugoslavije, kroz razgovor će analizirati kakve supermoći one imaju, kao migrantkinje u Beču. Bice to razgovor iz ženske perspektive s kritičkim pogledom na savremena dešavanja. Pokušaće da odgovore na pitanja šta je to što se upisuje u vlastita tela prelaskom geopolitičkih, a i sopstvenih granica. Kakvi se to novi identiteti stiču, da li postoje saveznici, i šta znači biti stranac gde god da se nađeš, te koju igru na sreću treba igrati da bi se došlo do stepenica austrijskog društva srednje klase.

Eksperimentalni umetničko-istraživački projekat “O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” se odvija putem interneta i okuplja petnaest međunarodnih umetnika i umetnica koji su, kroz seriju „Radnih susreta”, pozvani da promisle temu heroizma. Kao deo zajedničkog procesa istraživanja i podsticaj koleginicama i kolegama, troje renomiranih autora koji u sopstvenoj umetničkoj praksi dodiruju aspekte teme, javno će govoriti o svom radu.

Prvo izdanje „Radnih susreta” koncipirala je i organizovala grupa urednika: Bojan Đorđev, Siniša Ilić (vizuelni umetnik/Beograd), Nataša Mackuljak i Ivana Marjanović zajedno sa Draganom Jovović (producentkinja/Beograd). Umetnice i umetnici sa iskustvom u oblastima multidisciplinarnog stvaralaštva, performansa, vizuelnih umetnosti ili pisanja koji učestvuju u projektu su: Tamara Antonijević, Rodrigo Batista, Tamar Botchorishvili, Cristina Gagiu, Nicola Gunn, James Jordan Johnson, Jovana Kocić, Lea Kukovičič, Marija Marjanović, Rita Natálio, Ariadna Rubio Lleo, Zuzana Sceránková, Tanja Šljivar, Vanda Velagić, Mohamed Yusuf Boss, Jaukje van Wonderen, kao i istraživač Dan Podjed.

Mrežu Create to Connect -> Create to Impact čine: Bunker (Slovenija), ARTSADMIN LBG (Velika Britanija). Drugo more (Hrvatska), Etablissement Public du parc et de la Grande halle de la Villette – E.P.P.G.H.V (Francuska), Fundação Caixa Geral de Depósitos-CULTURGEST (Portugalija), Fundatia Alt Art Pentru Arta Alternativa (Rumunija), Institut Umeni – Divadelni Ustav (Republika Češka), Muzej savremene umetnosti– Tbilisi (Gruzija), NTGENT (Belgija), Santarcangelo dei Teatri (Italija), Stichting Noorderzon Groningen (Holandija), Stichting Theater Rotterdam (Holandija), Stiftelsen Bergen Internasjonale Teater (Norveška), Udruženi umetnički rad (Srbija), Naućno-istraživački centar Slovenačke akademije nauka i umetnosti (ZRC SAZU) – Institut slovenačke etnologije, Institut etnomuzikologije, Institut za kulturu i studije sećanja (Slovenija).

Projekat se realizuje uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske unije, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Foto: Apollonia Thereza Bitzan, uz dozvolu za objavljivanje.
Podeli:



Preporucujemo