•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Raznovrstan prateći program na 29. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica

U okviru 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 18. do 23. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće organizovane izložbe, promocije knjiga, pozorišne radionice, ulične predstave, filmski program i 13. izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade.

Izložbe “70 godina Malog pozorišta Duško Radović” biće otvorena u ponedeljak, 19. septembra u 11:30 u Dečjem pozorištu Subotica, i predstaviće istorijat ovog značajnog pozorišta okrenutog najmlađoj publici. Istog dana u 9:30, u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" biće otvorena izložba plakata “Misliti (i) slovima”, na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata III godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa odseka Primenjena grafika i predmeta Ilustracija, u klasi profesora Rastka Ćirića.

U planu je i promocija čak šest publikacija. U utorak, 20. septembra u 16 časova u Hotelu Patria biće predstavljeni 15. i 16. broj časopisa “Niti” za lutkarsku umetnost, kao i zbornik radova “Pozorište za decu – umetnički fenomen” (knjiga 12). Narednog dana na istom mestu i isto vreme, biće predstavljena knjiga “Malo pozorište Duško Radović - 70 godina raznolikosti (monografija 1949-2019)” koju je priredila Marijana Petrović, kao i knjiga “O glumcu sa lutkom” ove autorke. U čevrtak 22. septembra u Hotelu Patria u 16h, na programu je predstavljanje publikacije “90 godina Pozorišta mladih” i knjige “Stevan Pešić – odabrana dela”.

Tokom trajanja festivala biće organizovane tri radionice. U organizaciji Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, od 20. do 22. septembra, biće održana trodnevna radionica terapije lutkom “Lutkom do mira ‒ lutkarstvo u terapiji i proceni”. Radionicu vodi Osa Viklun, dugogodišnja praktikantkinja i edukatorka u toj oblasti, iz Geteborga. Kreativna radionica “Vesela družina” sa Sofijom Simić, zakazana za 21. septembar, bavi se lutkom kao rekvizitom i sredstvom iskazivanja u pozorištu. Tokom poslednja dva dana festivala, 22. i 23. septembra, lutkarka iz Zagreba, Branka Rudman u cilju daljeg, neformalnog obrazovanja prosvetnih radnika održavaće radionice o lutkarskom pozorištu, o korišćenju različitih tipova lutaka u nastavi.

Predstave van konkurencije i nastupi na otvorenom održavaće se od 19. do 22. septembra od 17h na Trgu slobode. U programu učestvuju plesne grupe, ulični zabavljači, škole i vrtići kao I internacionalna glumačka trupa Mr. Moon.

Filmski program održavaće se svakog dana od 19. do 23. septembra u 11 časova, u Bioskopu Eurocinema u Subotici. Zakazane su projekcije animiranih fillmova “Fabrika snova” (19. septembar) “Pčelica Maja 3 – Zlatno jaje (20. septembar), “Čudovišta iz moje porodice 2” (21. septembar), “Jahač zmaja” (22. septembar), kao i igrani film Radivoja Andrića “Leto kad sam naučila da letim” (23. septembar).

Podsećamo, Trinaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade biće održano od od 19. do 22. septembra u 19h na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Rukovodilac foruma je dr Marijana Prpa Fink, a ovogodišnja tema foruma je “Interkulturalnost u pozorištu za decu i mlade i razvoj zajednice”.

U okviru takmičarskog programa 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, naći će se 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i predstave srpskih pozorišta.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

Foto: Damir Vuković

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...