•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Red Planet Mars (1952)

Tipičan primer ortodoksne ideološke upotrebe žanra.
Nastao u jeku makartijevske antikomunističke histerije, ovaj film priča o američkom naučniku koji uspeva da uspostavi radio-vezu sa Marsom na kome se nalazi visokorazvijena civilizacija ultradesničarskog društvenog ustrojstva, za koju se ispostavlja da je još i krstaški hrišćanska. Ovo "otkriće" dovodi do preporoda religije na Zemlji i taj talas vodi zbacivanju komunističkog režima u Sovjetskom Savezu i ponovog vaspostavljanja monarhije.
Film je rađen prema hladnoratovskoj brodvejskoj drami Džona Houra, a glumac koji igra SAD neodoljivo podseća na Dvajta Ajzenhauera, koji se te iste godine kandidovao za predsednika.
Minorno ostvarenje koje uverljivo pokazuje da ideološka zastranjivanja nikako ne mogu ići podruku sa naučnom fantastikom.

Žanr:drama, sf
Godina:1952
Reziser:Harry Horner
Scenario:John L. Balderston, Anthony Veiller
Uloge:Peter Graves, Andrea King, Herbert Berghof
Uzrast:UR
Studio: Melaby Pictures Corp.
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:87 minuta
Podeli:



Preporucujemo