•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Red River (1948)

Crvena reka (eng. Red River) je vestern Howarda Hawksa iz 1948. o prvom prevozu stoke kroz Chisolm Trail. John Wayne se pojavljuje kao stočar koji se tokom putovanja posvađa sa svojim usvojenim sinom, Montgomeryjem Cliftom, oko vlasništva stoke.

Scenarijo su napisali Borden Chase i Charles Schnee prema Chaseovoj priči The Chisholm Trail.

Thomas Dunson (John Wayne) je tvrdoglavi čovek koji samo hoće pokrenuti isplativ ranč u Teksasu. Ubrzo nakon početka njegovog putovanja u Teksas sa svojom desnom rukom, Nadineom Grootom (Walter Brennan), Dunson saznaje da je njegova simpatija (Coleen Gray), kojoj je rekao da ostane u kolima, poginula u indijanskom napadu. Uprkos ovoj tragediji, karavan nastavlja putovanje i ubrzo nailaze na Matthewa Gartha, dečaka bez roditelja, koga Dunson uzima pod svoje. Zajedno sa samo nekoliko grla stoke, ulaze u Teksas preko Crvene reke, a Dunson svečano proglašava svu zemlju koju vide svojom. Međutim, pojavljuju se dva Meksikanca na konjima i kažu mu kako ta zemlja već pripada njihovom šefu. Dunson se oglušuje na ove reči, na kraju ubija jednog Meksikanca, a drugom kaže da obavesti svog šefa kako ta zemlja pripada njemu. Naziva svoju zemlju Red River D, istim imenom kojim je nazvao i prvo grlo u svome stadu. Obećava Mattu da će ga uzeti za partnera i upisati njegovo ime u naziv ako to zaradi.

Prolazi četrnaest godina, a Dunson je u međuvremenu postao veliki rančer. Uz Mattovu i Grootovu pomoć, uspeva skupiti impresivno stado s više od hiljadu grla, ali bankrotira jer se nalazio na pogrešnoj strani u Američkom građanskom ratu. Budući da cena stoke nije po volji Dunsonu, odlučuje povesti krdo stotinama milja severno u Missouri, gde će postići mnogo bolju cenu. Unajmljuje pomoćnike kako bi mu pomogli u prevozu, i konačno kreću put severa. Tokom puta upadaju u razne probleme...

Film je snimljen 1946., ali je premijerno prikazan tek 30. septembra 1948., navodno jer je Howard Hughes tužio Howarda Hawksa i United Artists, tvrdeći da je film presličan Hughesovom filmu Odmetnik. Nominovan je za Oscare za montažu i najbolju priču.

Žanr:akcija, avantura, romansa
Godina:1948
Reziser: Howard Hawks, Arthur Rosson
Scenario: Borden Chase
Uloge: John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio:Charles K. Feldman Group
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:133 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila