•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Reditelj Ludvig Vust i montažerka Monika Vili gosti Austrijskog filmskog festivala

Na Austrijskom filmskom festivalu, koji se ove godine održava od 22. do 27. septembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, specijalni gosti biće reditelj Ludvig Vust i montažerka Monika Vili.

Ludvig Vust će biti prisutan na otvaranju festivala, 22. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Beograda, kada će učestvovati i u razgovoru nakon projekcije njegovog filma „3:30 PM“ koji otvara festival. U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu dramskih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova.

Gošća festivala je i montažerka Monika Vili, koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom, Mihaelom Glavogerom i Ulrihom Seidlom - čiji se najnoviji film “Rimini” prikazuje na festivalu.

Nakon projekcije ovog filma, u nedelju 25. septembra u Kulturnom centru Beograda, biće organizovana Q&A sesija sa Monikom Vili, kojoj će se pridružiti Ludvig Vust, festivalski selektor Aleksandar S. Janković, kao i urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Ivan Aranđelović.

Ludvig Vust i Monika Vili gostovaće i 23. septembra na otvaranju novosadskog programa u Kulturnom centru Novog Sada, kada će učestovati u Q&A sesiji sa Aleksandrom S. Jankovićem i Đorđem Kaćanskim. Isti gosti će posetiti i Niš dan kasnije, 24. septembra, na otvaranju programa u niškom bioskopu Cineplexx, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, a pridružiće im se i urednik filmskog programa NKC Dejan Dabić.

Austrijski reditelj, scenarista i filmski producent Ludvig Vust rođen u Bavarskoj 1965. godine. Od 1987. živi u Beču gde je završio studije glume i pevanja na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti. Od 1990. radi kao reditelj, autor i glumac. Realizovao je preko 40 predstava za pozorište i operu u Beču, Lajpcigu, Berlinu, Minhenu i Frankfurtu. Od 1999. Ludvig Vust radi i kao filmski režiser, a 2009. režira svoj igrani debi - film "Koma". Filmski festival Diagonale mu je 2019. posvetio retropektivu pod nazivom "Pozorište, bioskop, stolarija“. Zbog svog realizma, stil njegovih filmova upoređivan je sa Mihaelom Hanekeom, Ulrihom Zajdom ili braćom Dardenne.

Monika Vili je austrijska montažerka igranih i dokumentarnih filmova. Počela je da radi 1997. godine i dobila je filmsku nagradu Femina na festivalu Maks Opils za svoj prvi bioskopski igrani film - "Suzi Vašington" Florijana Flikera. Vili je redovno sarađivala sa najznačajnijim austrijskim rediteljima i rediteljkama - Mihaelom Hanekeom, Barbarom Albert, Majklom Glavogerom i Ulrihom Zajdlom. Montažerski rad Monike Vili dobio je brojne nagrade, a filmovi na kojima je radila osvajali su Oskare, Zlatne palme i druge velike nagrade.

Na Austrijskom filmskom festivalu će ukupno biti prikazano sedam filmova: “3:30 PM” reditelja Ludviga Vusta, “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland” Štefana Ruzovickog, i “Rimini” Ulriha Zajdla. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26. septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu