•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Relja Bašić

Relja Bašić (Zagreb, 1930.) je hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac.

Diplomirao je glumu na ADU, u klasi doktora Gavelle, a na filmu debituje već za vreme studija u antologijskom 'Koncertu' Branka Belana 1954., jednom od najvažnijih i najboljih ostvarenja ex-jugoslovenskog filma. Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promenili tok hrvatske i ex-jugoslavenske kinematografije, poput 'Ronda' Zvonimira Berkovića za koga osvaja i Zlatnu Arenu u Puli 1966. godine. Njegova interpretacija muškarca čiji je brak utonuo u krizu obeležila je film koji je najavio potpuno nova razmišljanja u filmskome mediju, i van naših prostora.

Godine 1970. ulogom gosp. Fulira u 'Tko pjeva zlo ne misli' Kreše Golika, postaje ikonom urbanog hrvatskog folklora.

Nakon karijere u HNK-u, 1956.-1968., odlučuje da pređe u slobodne umetnike. Godine 1974. osniva 'Teatar u gostima', kojeg vodi više od 30 godina. Odigrao je više od 4700 predstava u Hrvatskoj i inostranstvu. Samo u Dubrovniku, na Dubrovačkim letnim igrama, odigrao je više od 100 predstava. Njegova filmska karijera izbrojala je čak 56 domaća i 71 strani naslov, uključujući saradnje s nekim od najvećih imena evropskog i svetskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones, Alexandre Astruce, Mauro Bolognini, Wojtech Jasny.

Uloge u hrvatskim i ex-jugoslovenskim produkcijama, bile su odreda u ostvarenjima koja su obeležila filmsko stvaralaštvo na ovim prostorima: 'Opsada' (B. Marjanović, 1956.), 'Čovik od svita' (O. Gluščević, 1965.), 'Imam dvije mame i dva tate' (K. Golik, 1968.), 'Pozdravi Mariju' (M. Klopčić, 1969.), 'Nedjelja' (L. Zafranović, 1969.), 'Put u Raj' (M. Fanelli, 1970.), 'Kužiš stari moj' (V. Kljaković , 1973.), 'Izbavitelj'(K. Papić, 1976.), 'Usporeno kretanje' (V. Kljaković, 1979.), 'Kiklop' (A. Vrdoljak, 1982.), 'Ljubavna pisma s predumišljajem' (Z. Berković, 1985.).

Dobitnik je niza najviših priznanja: nagrade Vladimir Nazor za životno delo, nagrade Dubravko Dujšin, Sterijine nagrade, Povelje grada Zagreba, pulske Zlatne arene, Zlatne nagrade Motovun film festivala, i mnogih drugih.

Od 1990. Relja Bašić je postao aktivan u politici kao član Hrvatske socijalno-liberalne stranke. Godine 1992. je na parlamentarnim izborima kao HSLS-ov kandidat u Zagrebu tesno izgubio od HDZ-ovog kandidata Nedjeljka Mihanovića. Godine 1993. je kao HSLS-ov kandidat izabran u Županijski dom Sabora.

Aktivan je u mnogim humanitarnim organizacijama u Hrvatskoj, a i član je glavnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. Njegov dugotrajan doprinos razvoju interkulturnog dijaloga, raznolikosti i umetnosti kulminirao je imenovanjem za UNESCO-vog Umetnika za mir, priznanje koje se odaje samo najistaknutijim i najuticajnijim umetnicima sveta. Relja Bašić i danas nastavlja svoj rad kako kroz UNESCO, tako i kroz nove projekte u pozorištu i na filmu.


Filmografija:
2008 Stipe u gostima (TV series)
2006-2007 Obicni ljudi (TV series)
2006/I Libertas
2004 Heimkehr
2004 Disappearing
2003 Below the Line
2001-2002 Nasi i vasi (TV series)
1999 Transatlantik
1998 Die Straßen von Berlin (TV series)
1998 Kanjon opasnih igara
1997 Lapitch the Little Shoemaker
1997 Puska za uspavljivanje
1995 Internationale Zone
1994 Zaghlul and Zaharias: Zagreb in My Life
1993 Kontesa Dora
1991 Memories of Midnight (TV movie)
1991 The Pope Must Diet
1991 Carobna tikva (short)
1990 Captain America
1990 Neunistivi (TV series)
1990 Ljeto za sjecanje
1989 Covjek koji je znao gdje je sjever a gdje jug (TV movie)
1989 Just Another Secret (TV movie) (uncredited)
1989 Ptice nebeske (TV mini-series)
1988 Njezne prevare (TV movie)
1988 War and Remembrance (TV mini-series)
1988 Eksperiment profesora Hincica (TV movie)
1988 Vila Orhideja
1988 The Legendary Life of Ernest Hemingway
1988 The Way Steel Was Tempered
1988 Honor Bound
1987 The Magic Snowman
1987 Secondo Ponzio Pilato
1987 Fortunes of War (TV mini-series)
1987 Race for the Bomb (TV mini-series)
1987 Il generale (TV mini-series)
1986 Putovanje u Vucjak (TV series)
1986 Lenz oder die Freiheit (TV mini-series)
1986 Nägel mit Köpfen
1986 Tri lutalice (short) (voice)
1985 Mussolini: The Untold Story (TV mini-series)
1985 Hey Babu Riba
1985 Samoubica (TV movie)
1985 Anticasanova
1985 Ljubavna pisma s predumisljajem
1985 Un foro nel parabrezza
1985 Wallenberg: A Hero's Story (TV movie)
1985 The Secret of the Black Dragon (TV mini-series)
1984-1985 Inspektor Vinko (TV series)
1985 Three Man and a Half
1984 Memed My Hawk
1984 Rani snijeg u Münchenu
1984 Bis später, ich muss mich erschiesse
1983 Uzbuna (TV movie)
1983 Kiklop (TV series)
1983 U logoru (TV movie)
1982 Nepokoreni grad (TV series)
1982 Izjava (TV movie)
1982 Moj tata na odredjeno vreme
1982 Kiklop
1981 Visoki napon
1981 Velo misto (TV series)
1981 Kasno, natporucnice! (TV movie)
1981 Ujka Vanja (TV movie)
1981 Niemandsland (TV movie)
1980 Rad na odredjeno vreme
1980 Alpensaga (TV series)
1979 Slow Motion
1978 Punom parom (TV mini-series)
1978 The Call to Spring
1978 Violet
1978 Gospodja ministarka (TV movie)
1976 Izbavitelj
1976 Cast mi je pozvati vas (TV series)
1976 Izdaja (TV movie)
1975 Zivot je lep (TV series)
1975 The House
1975 Sie kommen aus Agarthi (TV series)
1975 Poslednja utrka (short)
1974 Tatort (TV series)
1974 Pozoriste u kuci (TV series)
1974 Valter brani Sarajevo (TV series)
1974 Deps
1974 Crna lista (TV movie)
1973 Obraz uz obraz (TV series)
1973 Ein für allemal
1973 The Battle of Sutjeska
1973 Frühbesprechung (TV series)
1973 Kuzis stari moj
1973 Mother
1973 Ljubavnik (TV movie)
1973 Diogenes (TV movie)
1973 Pjegava djevojka
1972 Walter Defends Sarajevo
1972 Lov na jelene
1972/II Sammy (TV movie)
1971 La corta notte delle bambole di vetro
1971 Fabijen (TV movie)
1970 Moj dragi dobrotvore (TV movie)
1970 One Song a Day Takes Mischief Away
1970 Togetherness
1970 The Fifth Day of Peace
1970 The Way to Paradise
1970 The Gamblers
1969 Divlji andjeli
1969 Nedjelja
1969 Most
1969 Michael Kohlhaas - Der Rebell
1969 Sedmina - Pozdravi Marijo
1969 Meteop
1968 Tramp oder der einzige und unvergleichliche Lenny Jacobsen (TV movie)
1968 Adriatic Sea of Fire
1968 I Have Two Mothers and Two Fathers
1968 Maratonci (TV series)
1968 Politicka vecera (TV movie)
1968 Operation Cross Eagles (as Relja Bashich)
1967 Fast ein Held
1967 Crne ptice
1967 Vrijeme rakova (TV movie)
1967 Kroz sibe (TV movie)
1967 Hasanaginica
1967 Posalji coveka u pola dva
1966/I Rondo
1966 Mokra koza (TV movie)
1966 Nastavak slijedi (TV movie)
1965 Bademi s onu stranu smrti (TV movie)
1965 Apel (TV movie)
1965 Licem u nalicje (TV series)
1965 Covik od svita
1965 Kljuc
1965 Tonkina jedina ljubav (TV movie)
1965 Banket (TV movie)
1965 Mala nocna muzika (TV movie)
1964 Autobiografija utopljenice (TV movie)
1964 Cuvaj se senjske ruke (TV movie)
1964 Usluga tacna i solidna (TV movie)
1964 Ubistvo na pozornici (TV movie)
1963 Bezimena (TV movie)
1963 Zenidba gospodina Marcipana (short)
1962 Il capitano di ferro
1962 Blizanci (TV movie)
1961 The Taste of Violence
1961 The Seven Revenges
1961 Vucjak (TV movie)
1961 Pokojnik (TV movie)
1960 The Battle of Austerlitz
1960 Parnica oko magarece sjenke (TV movie)
1960 Kurir Tonci - Truba (TV movie)
1960 Avion za Paragvaj (TV movie)
1957 Sand, Love and Salt
1956 Pulverschnee nach Übersee
1956 The Siege
1955 Millions on the Island
1954 Koncert

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Digitalni novembar predstavlja Emanuela Kornoa i radionicu...
Ženi se Kijanu Rivs
Michael J. Fox najavio kraj glumačke karijere, povlači se...
Preminuo Ivan Bekjarev
Olivia Wilde i Jason Sudeikis prekinuli veridbu nakon sedam...
Počelo snimanje druge sezone serije BESA
Srpski umetnici inspirisani Francuskom na jutjub kanalu...
Preminuo Mustafa Nadarević
Devet srpskih premijera igranih filmova na Merlinka...
Međunarodni filmski festival „this human world“ u...
Rajan Rejnolds i Rob Mekelheni postali vlasnici fudbalskog...
FRANCUSKO-SRPSKI FILMSKI SUSRETI NA 26. FAF-U
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 19.11. do 25.11.
Michael B. Jordan je najseksipilniji muškarac ove godine...
„Francuski strip kao inspiracija“ na Nova festivalu
ZVANIČNO SAOPŠTENJE FESTIVALA AUTORSKOG FILMA POVODOM...
Šopenov balet "Dama s kamelijama" 22. novembra na velikom...
7 najbolјih ruskih naučno-fantastičnih filmova koje...
Preminuo "Dart Vejder"
"Povratak kući-Marina Abramović i njena deca" reditelja...
„ZLO NE POSTOJI“ OTVORIO 26. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
Netflix otkrio da je "The Queen's Gambit" njihova...
„Festival na rubu nervnog sloma“ – Merlinka od 3. do...
Suviše sam lepa da bih glumila običnu devojku
Održana osnivačka skupština Mreže kinoprikazivača...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 19. do 24. novembra
50.000 GLEDALCA ŠIROM SRBIJE I REGIONA POGLEDALO FILM...
Jezivi britanski psihološki triler Sestra (The Sister)
5 razloga za gledanje ruskog naučno-fantastičnog filma...
12 REČI – nova serija o advokaturi u mreži...