•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Renée Zellweger

Renée Kathleen Zellweger (Baytown, Teksas, 25. april 1969.) je američka glumica i oskarovka.

Renée Zellweger je odrasla u porodici "lenjih katolika i episkopalaca". Njen otac, Švajcarac Emil, bio je inženjer elektronike i mašinstva koji je radio u postrojenju za preradu nafte, a majka, norveška Laponka Kjelfried Irene, bila je medicinska sestra i babica, koja je u SAD došla da radi kao guvernanta za jednu norvešku porodicu. Zellweger se s devet godina preselila iz rodnog Baytowna u Katy, predgrađe Houstona, gde je pohađala srednju školu i maturirala 1987. godine. Bila je navijačica, aktivna gimnastičarka i članica glumačkog kluba. Na fakultetu je studirala engleski jezik. Uz studiranje, radila je seriju neobičnih poslova, čak i kao konobarica u topless baru (ona je radila obučena).

Na filmu je aktivna od 1992. godine, snimivši do sada tridesetak naslova, među kojima su Jerry Maguire, Bolničarka Betty, Ja, ja i Irena, mjuzikl Chicago, Dnevnik Bridget Jones i Hladna planina, za koji je 2003. dobila Oscar za najbolju sporednu glumicu. Takođe je dobitnica nagrada Zlatni globus, BAFTA, kao i nagrade Udruženja filmskih glumaca. Premda su je nagovarali, Zellweger nije htela promeniti prezime kako bi bilo pristupačnije američkoj publici. Bila je u vezi s mnogo glumaca, među kojima su Jim Carrey i George Clooney, a povezivali su je i s Lukeom Perryjem, Paulom McCartneyjem i drugima. Godine 2005. udala se za country pevača Kennyja Chesneyja, ali je brak poništen nakon samo četiri meseca.

Zellweger je glumila u dva filma o Bridget Jones, gde su joj partneri bili Hugh Grant i Colin Firth. Nakon što je dobila ulogu, a pošto su joj na audiciji rekli da je premršava, udebljala se 10 kilograma. Takođe je usavršila britanski naglasak i tri nedelje je radila u izdavačkoj kući.

Jedan od poslednjih snimljenih filmova bio joj je "Gospođica Potter", gde glumi Beatrix Potter, britansku spisateljicu knjiga za decu. Takođe je pozajmila glas likovima u crtićima Riba ribi grize rep (Shark Tale) i Pčelin film.

Filmografija:
2014 4 ½ Minutes (pre-production)
???? Bridget Jones's Baby (pre-production)
2010 My Own Love Song
2009 Case 39
2009 Monsters vs Aliens
2009 My One and Only
2009 New in Town
2008 Appaloosa
2008 Leatherheads
2007 Bee Movie
2006 Miss Potter
2005 Cinderella Man
2005 Bridget Jones Interviews Colin Firth (video short)
2004 Bridget Jones: The Edge of Reason
2004 Shark Tale
2003 Cold Mountain
2003 Down with Love
2002 Chicago
2002 White Oleander
2001 Bridget Jones's Diary
2001 King of the Hill (TV series)
2000 Me, Myself & Irene
2000 Nurse Betty
1999 The Bachelor
1998 One True Thing
1998 A Price Above Rubies
1997 Deceiver
1996 Jerry Maguire
1996 The Whole Wide World
1995 The Low Life
1995 Empire Records
1994 Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation
1994 Love and a .45
1994 Shake, Rattle and Rock! (TV movie)
1994 Rebel Highway (TV series)
1994 8 Seconds
1994 Reality Bites
1993 Dazed and Confused
1993 Murder in the Heartland (TV movie)
1992 A Taste for Killing (TV movie)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

,,After posle pada" na Ladies night događaju u Cineplexx...
VR program Beldocs festivala u Bioskopu Balkan i Galeriji...
Letnja filmska škola Beogradske internacionalne nedelje...
Goethe Institut u Beogradu - Održan razgovor Zorana...
Beldocsovi “Meteori” - putovanja na mesta gde je vreme...
Izveštaj sa konferencije za medije - 14. BELDOCS –...
Francuski institut u Srbiji - Program Circus (must) SEE :...
My Octopus Teacher (2020) (2020)
37.000 gledalaca filma NEČISTA KRV - GREH PREDAKA za...